Belgisk folkemusik! Har de sådan noget? Selvfølgelig har de det, men selv kender jeg kun meget lidt til belgisk musik i det hele taget og er vist aldrig stødt på noget sådanpå danske festivaler. Er det noget a la César Franck, Jacques Brel eller Django Reinhardt, tænkte jeg? Nej – ikke helt I hvert fald ikke, når man lytter til den nye cd, ”Rodeland”.
De belgiske brødre Hartwin og Ward Dhoore har under duonavnet Siger udgivet deres album, ”Rodeland” i slutningen af september i år. Og hvis man googler på navnet Dhoore, viser det sig, at de faktisk var programsat til Halkær Festival i 2020 midt under coronaen, så det blev desværre ikke til noget. Der røg den chance for at høre dem live!
I belgisk radio og på musikfestivaler Dranouter Festival, hører man dem ofte, men det er jo nok de færreste danskere, der henter musikalsk inspiration her. Godt, at vi så har YouTube, der rummer adskillige klip – især med Hartwin Dhoore. Under alle omstændigheder er brødrene Dhoore bestemt værd at lytte til. Deres musik minder på mange måder om Dreamers’ Circus, og de 10 numre på albummet gør det muligt for lytteren at forestille sig, hvordan der ser ud på brødrenes hjemegn, det naturrige marsklandskab Rodeland, blandt firben og nattergale, i det østlige Flandern.
De 10 skæringer er en hyldest til brødrenes hjemegn. Efter 15 år med forskellige musikalske projekter er de nu, siger de selv, vendt tilbage til rødderne; dér hvor det hele startede. De har fundet inspirationen siddende rundt om forældrenes køkkenbord og vandrende på traveture i barndomslandet. Så her har du en nostalgisk og poetisk opdagelsesrejse til brødrenes gammelkendte steder, der nok kunne få lytteren til at planlægge en cykeltur til det smukke landskab, som kan beses bl.a. på denne hjemmeside: http://www.rodeland.be/
Otte af numrene er komponeret af Brødrene Dhoore selv. Her er bl. a. ”De Trambaan” (sporvognen), ”De Stokerij” (destilleriet), ”Houtem JaarmarkT” (Houtem Messe) og ”Steenbakkers” (Teglmagere). To numre er traditionelle, nemlig ”Meiwals” (Majvals) og ”De Vier Gasten” (De Fire Gæster). Hartwin Dhoore betjener, på Rodeland og i en lang række andre musikalske projekter den diatoniske harmonika. Det er den, der giver én tone ved træk i bælgen og en anden ved skub, når man bruger den samme tast.
Ward Dhoore har lagt sin vanlige guitar og spiller her mandola, den dybe mandolin. De to instrumenter klæder hinanden ualmindeligt godt, og tonerne lægger sig fint op ad hinanden i smukke og overvejende langsomme harmonier. Her er ingen sang, kun instrumental vellyd.
Som Trio Dhoore har Ward og Hartwin mange gange haft bror Koen med på drejelire, men drejeliren er altså ikke med her. Trioen havde en lyd, der kunne minde om den irske spillemandsmusik. Lidt hurtigere og lidt mere danseegnet end Sigers projekt. Duoens navn, Siger, har man antaget efter den første konge i Rodeland. Han var en garant for fred og velstand, men blev styrtet af spanierne i slutningen af 1600-tallet.
Vi kan håbe, at Halkær Kro og andre danske spillesteder kan finde et hul i Brødrene Dhoores kalender (de har travlt med inden- og udenlandske turnéer), så vi får chancen for at opleve dem herhjemme i den kommende tid.