Jubilæumsudgivelse med cd og dvd for fuld skrue frem og tilbage. Og dansen, den går…

En aften i selskab med Lang Linken går man ikke fejl af. Helstøbt, gedigen og levende dansemusik er nogle af de ord, der umiddelbart dukker op. Men en omfattende koncertaktivitet og adskillige cder har for længst bevist, at Keld Nørgaard, Carl Erik Lundgaard og Poul Lendal har meget mere på hjerte end legen og dansen: Kærligheden, mystikken, udfordringerne, historierne – ja, alt det der gør livet værd at leve.

40 års samspil er værd at fejre, og ”Liv” er deres gave til musikfolket og folkemusikken. Gaven består af en cd og en dvd i nydelig indpakning, og jeg vil med det samme anbefale, at man åbner hele pakken. Der er indhold til en hel aften med både balmusik, en lille koncert, pixibog og et godt interview med jubilarerne ved Morten Alfred Høirup. Her er der vigtige og efter min mening rigtige betragtninger om folkemusikken og vores egen tid på godt og ondt. Også oplæg til en rask lille diskussion om fortid og fremtid, med al respekt for de gamle og åbenhed over for de unge.

Dvden er den bedste del af pakken. Filmoptagelserne fra Højbystævnets baller 2007 og 2009 er glimrende dokumentation. Man fornemmer både nerven i Lang Linkens samspil, kommunikationen med danserne og stemningen i forsamlingshuset – næsten som at være der selv. Enten på gulvet eller som en flue på væggen. I sidstnævnte rolle er det interessant at se, hvad der sker når pardanse afløses af familiedanse eller trekanter og firkanter. Så breder smilene sig i salen og ny energi opstår. Tankevækkende.

På cden høres lydoptagelsen fra samme Højbystævne. I alt 21 numre med udgangspunkt i den traditionelle musik, fra den første ”Danmarks ældste Polka” til den sidste ”Den gamle hans vals”. Hele vejen igennem tilført variationer, improvisationer og de solide skæverter, som også er en del af af traditionen. Det er absolut ikke finpudset lyttemusik og giver sig heller ikke ud for at være det. Men det virker!

Omvendt med den lille koncert på dvden, hvor gruppen håndterer et udvalg af deres omfattende samling af musikinstrumenter, man ikke hører så ofte. Her kunne jeg egentlig godt undvære filmen og i stedet nøjes med lyden og de billeder, der opstår inde i mit eget hoved. Det skal ikke misforstås, jeg vil blot understrege, at de tre spillemænd bestemt også er værd at lytte til. Både når de spiller med hinanden, hver for sig eller sammen med alle de andre unge og gamle folk, de optræder med i alle mulige sammenhænge.

”Liv” er en hyldest til den levende musik og de legende mennesker. Jeg kan ikke modstå fristelsen til at runde denne anmeldelse af med en hyldest til tre af dem: Lang Linken længe leve – hiphip…

Lang Linken: “Liv”

GO’ Danish Folk Music (2010)

Steen Dahl