Meget gammel skånsk pop! Hialøsa er en ny skånsk trio som spiller “jättegammal” skånsk musik. Og hold da kæft, der var virkelig gang i de gamle skåninger! Hialøsa, som staver deres navn med et dansk ”ø”, måske for at understrege den fælles kulturarv, har for nyligt, efter et par single-for-skræp, udsendt deres første rigtige album, ”Scanian very old Pop”. Pladen er en koncertoptagelse. I maj 2022 blev koncerten “Scanian very old pop” nemlig indspillet og dokumenteret i Studio Sunnanå ved Arlöv.
Navnet ”Hialösa” betyder på skånsk noget i retning af rastløs og ivrig, og de adjektiver kendetegner fint pladen, der er både livlig og pågående. Næsten som når man sidder med familien Carr fra Skåne på Musik over Præstø Fjord og lærer sig frække skånske drikkeviser.
Der er 12, oftest danseegnede, skæringer på pladen, og navnene afslører deres traditionelle oprindelse: ”Ack. Slängpolskar”, ”Långdanser”, ”Gubbens Sanning”… Af og til kan man også i sange på pladen nyde det skånske sprog, som måske lige kræver en oversættelse og et tjek i den svenske dialektordbog. I dag anser UNESCO faktisk det skånske sprog for truet, så dette er også en selvstændigheds- og egenartsmanifestation.
Trioen Hialøsa tæller en kvinde og to mænd: Alva Bosdottir spiller violin, synger og tramper i gulvet. Malte Zeberg bidrager ligeledes med tramp og sang – og bas. Endelig er der Love Kjellsson, som udover oktavviolin, også kaldet barytonviolin, tager sig af tramp og klap. Tramp og klap! Måske aner man, at der er drøn på, etnisk kulturstolthed og tempo over foretagendet. Gruppen er nomineret som årets nykomling på den svenske Folk och Världsmusikgalan 2023 efter udgivelsen af deres musikvideo “Stanna Där ni är” (2022).
Hialøsas plade er udgivet af forlaget GO’ Danish Folk Music og Erling Olsen, der siden 1997 har udgivet og præsenteret danskproducerede folkemusikudgivelser til ind- og udland. På Musik Over Præstø Fjord 2022 modtog Erling Olsen en velfortjent pris, Spillemandsprisen, for sit store arbejde. Ved den lejlighed sagde folketingsmedlem for RV, Zenia Stampe: ”Erling Olsen er på mange måder en mand, der rager op i folkemusikmiljøet” og pegede på hans to meter høje skikkelse. Samme Olsen er også manden bag den internetbaserede radiokanal for folkemusik, Radiofolk.dk.
Og som der står i præsentationen af ”Scanian very old pop”, så møder vi her lyden af violiner i tre oktaver. Vi møder stampende fødder og klangstemmer, der byder publikum på alt fra en rå polska til underfulde koraler. – tilsammen males et landskab af nye og gamle kompositioner inspireret af traditionelle skånske sange, dansemelodier og historie. Den kendte svenske violinist og traditionsbærer Karin Wallin har kaldt Hialøsa for “det bästa som hänt svensk folkmusik på 100 år”.
Hialøsa er skånsk folkemusik med et kig i historiebøgerne og myterne – ”De tre musikere fortolker den skånske folkesjæl, skubber til fortællingerne og kigger fremad – i et landskab, hvor den europæiske folklore mange steder er glemt – men måske kan genfindes og give håb, identitet og holdepunkter i hverdagen.”
Skåne mistede sin selvstændighed for omkring 700 år siden, siger Hialøsa Her var og er der en lang tradition for landbrug, fiskeri, videnskab og pirateri. De fleste af os kender sikkert bedst Skåne som endemålet for færgeoverfarten fra Helsingør eller ankomsten til Lernacken efter broen. Men her er så også en musikalsk tradition, som lytterne nu kan få mulighed for at dykke lidt mere ned i. Til efteråret, nærmere bestemt 5. november kl. 16, kan man nyde Hialøsa på det superaktive musiksted Baltoppen i Ballerup.