Vi har her på rootszone.dk fået mulighed for at bringe den kommentar eller snarere opråb, som musiker og journalist Martin Blom Hansen skrev og fik publiceret i Politiken for få dage siden. Et opråb om hvordan Danmarks Radio forsømmer de vigtige musikgenrer folk, roots, americanworld, og hvad de alle sammen hedder. Genrerne, som vi primært skriver om her på rootszone.dk

Street Wings

Der er desværre ikke noget nyt i Martin Bloms kommentar til folkemusikken med meres vilkår i DR, som jo ellers er/skulle være vores public service-radio. I tidernes morgen, føles det efterhånden som, havde P3 det ugentlige to-timers program Folk Nyt. Det betød en opdatering på, hvad der skete inde for folkemusikken: Hvem havde udgiver en plade, hvem var på turne eller snart på vej, var der skabt et nyt band, hvilket stort navn havde lige fødselsdag? Koncerter og festivaler blev omtalt eller anmeldt, og der var reportager fra folk/roots-scenen ude i verden.

Det er nu mere end et årti siden, at Folk Nyt blev lukket ned, hvorefter man i få år kunne høre et folkprogram hver uge på P5, dvs. på DAB-radio eller på nettet. Hertil blev Madsen, Alex Nyborg Madsens alsidige og folkprægede program, fordi han selv vælger musikken og har en mening med den, også flyttet for et par år siden. Hvad det har betydet for lyttertallet, skal jeg ikke kunne sige, men mit gæt er, at det er faldet.

Mathæus Bech

Men i det mindste findes det, og her kan man heldigvis høre andet end den mainstreampop, der vælter ud på P3 og P4 og kommer direkte fra playlister. Men nu har DR trods alt valgt at støtte de grundige jazzprogrammer alligevel, og det er en god ting, kan man også læse i Martin Bloms indspark her ved siden af. Men det er også soleklart, at DR ikke overholder sin public service-forpligtelse, når det gælder folkemusik, folk, trad, country, americana, blues med mere, skriver han. Og at han ikke er den eneste, der berettiget er utilfreds med dette, har de ganske mange reaktioner på hans kommentar i Politiken vist.

Erik Grip

Med Martin Bloms indlæg og svarene fra andre forkæmpere for folk’en er der (måske) skabt et momentum, som betyder, at vi vil tage kampen op mod tingenes tilstand i DR’s programpolitik? I al fald har musiker MC Hansen meldt ud, at han har planer om selv at skabe en radiokanal på dette område. Det er så fint, men det skal ikke afholde DR fra at bringe vores genrer tilbage i den æter, man umiddelbart kan tænde sin radio for at lytte til.

Det bør lige nævnes, at folkemusikken i Danmark i nu flere år har haft en platform på nettet via det dybdegående og vidende program ”Katten i sækken” ved Morten Alfred Høirup.

Det ville være dejligt at kunne lytte til både danske og udenlandske bands i DR. Øverste foto Breabach