Vi er alle sammen i underskud med live folk- og rootsmusik, men heldigvis er der da lidt gang i den nu og da. På det, der i snart mange år har været kendt som Skotsk & Irsk Musikscene i Baltoppen kan man d. 17. november opleve den skotske gruppe Breabach. De havde Danmarks-debut på Tønder Festival 2019, og man kan godt glæde sig til dem.

Breabach er Megan Henderson på violin og vokal, James Lindsay, kontrabas og vokal, Calum MacCrimmon på sækkepiber, fløjter, bouzouki og vokal, James Duncan Mackenzie – sækkepiber og fløjter og Ewan Robertson spiller guitar, cajon og ligeledes vokal, og de byder på endnu en personlig version af den skotske traditionelle folkemusik.

The Whileaways

På det seneste album “Frenzy of the Meeting” fra 2018 var et eksempel på deres intense og meget varierende udtryk, og det blev meget vel modtaget. De har allerede modtaget Scot Trad Music Awards som bedste liveband og bedste folkband, og har også været nomineret til en BBC Radio 2 Folk Award. Disse to citater fra skotsk presse fortæller, at ”det var både poleret og passioneret, og vild intensitet matchede den udsøgte finesse” og ”tempoet er nærmest udmattende og samspillet er fyrigt. Farver og teksturer i musikken veksler smukt, og Breabachs sound er fuld af dybde og effekter”.

Allerede dagen efter, d. 18.11. kl. kommer koncerten ind under det andet koncept på Baltoppen, nemlig Ny-Folk, og det er Floating Sofa Quartet (FSQ) repræsentant for denne aften. Det er de fire unge, nordiske musikere fra hhv. Sverige, Finland og Danmark, nemlig Malte Zeberg, kontrabas, Leija Lautamaia, harmonika og trædeorgel, Clara Tesch, violin, og Mads Kjøller-Henningsen, træ-tværfløjte, som har imponeret siden debuten i 2015.

Kvartetten blander nyt og gammelt og skaber på én gang moderne, traditionel og tidløs musik i et varieret repertoire, varm lyd med intensitet, energi og spilleglæde, og de t svinger bare. De har spillet i adskillige lande og på mange festivaler, og FSQ er blevet et eftertragtet navn på den nordeuropæiske folkscene. De har været “Årets Nye Talent” i både Danmark ved DMA Folk og i Sverige ved Folk & Världsmusikgalan, og i 2016 modtog de Saugmann Bjerregaard-fondens førstepræmie for deres nyfortolkninger af D.T.S. Bjerregaards musik.

Floating Sofa Quartet

Bandet har to anmelderroste album bag sig: “The Moon We Watch is the Same” var nomineret til to Danish Music Awards for Årets Folk Udgivelse og Årets Komponist (Clara Tesch) i 2017, og “Neighbourhood” vandt prisen for Årets Folk Udgivelse ved DMA Folk/World 2019. Som det blev sagt, så er de ”alle betagende instrumentalister og leverer tilsammen et formidabelt sammenspil og en nærværende liveperformance”.

8. december byder Baltoppen igen på Skotsk & Irsk Musikscene med den besnærende irske trio The Whileaways. Bemærk at dette er en ny dato som erstatning for aflysningen d. 19. maj, og den originale billet er gyldig. Trioen består af tre musikere, hvis fornavne sjovt nok alle staves med N, nemlig Noriana Kennedy og Nicola Joyce og den mandlige tredjedel Noelie McDonnell, og de synger alle smukt og vidunderligt sammen. Harmonier, subtile akkompagnementer og gode tekster, der af den amerikanske avis Irish Echo er beskrevet som ”perfekt enkelhed”. I 2018 var de nomineret til bl.a. RTE Folk Awards’ for ‘Best Album’ og for ‘Best Folk Group’.

De tre musikere havde alle godt gang i individuelle karrierer, og hjemme i Co. Galway havde de beundret hinandens stemmer og ja, så måtte det jo ske, at de fandt sammen trods de igangværende samarbejder. De tre erfarne musikere debuterede sammen så langt væk som i Australien på den legendariske Port Fairy Folk Festival og blev kaldt festivalens ”knockout-band”. Fuldt fortjent, tror jeg personligt på. Glæder mig!