Ud af de mere end 60 koncerter i løbet af de fem dage, hvor TradFest finder sted og emmer endnu mere af musik end sædvanligt, er 20 udsolgt. Blandt andet den lørdag aften d. 26. januar – og det er da også Andy Irvine (øverste foto: Julianne Rouquette), der spiller på Rathfarnham Castle. Det bliver stort. Han fik i oktober den første Lifetime Achievement Award, da RTÉ Radio 1 Folk Awards blev uddelt for allerførste gang.

Carlos Nunez Foto: Javier Salas

Andy Irvine har været på folkscenen i mere end 50 år og har altid nydt stor anerkendelse. Både som medlem af legendariske Planxty, af Sweeneys Men, Patrick Street, Mozaik, LAPD og Usher’s Island, men i høj grad også som solist. Han har en af irsk musiks bedste stemmer, spiller helst bouzouki, mandola, mandolin (og mundharpe), og han er kendt for at turnere virkelig meget. Der er evident, at han er lige så passioneret med sin musik, som da han begyndte for mere end fem årtier siden. Som det er blevet sagt, så er han ”et levende musikikon og af kæmpe betydning for den irske musik nu og i fremtiden. ”Never Tire Of The Road” er blevet hans signatursang.

Også sangerinden Radie Peat fra bandet Lankum, der fik den irske radios pris som årets folk-sangerinde skal spille en udsolgt koncert lørdag aften d. 27., det samme skal Freddie White, John Sheehan (violinisten fra The Dubliners sammen med med Michael Howard, Daiori Farrell, Kate Rusby og mange andre. I aften står galiciske Carlos Núnez på scenen. Men der er mange andre koncerter, så hvis du tilfældigvis opholder dig i Dublin, så er det bare med at komme til koncert. Det foregår mange fine steder i byen, ligesom der sker en masse på pubberne i Temple Bar. Lørdag kan man opleve Trad Gala med Michael McGoldrick Trio & The Green Fields of America på selveste Dublin Castle.

Siden TradFest startede i 2006 som en nichefestival, er den vokset støt. Festivalen ønskede at præsentere cremen af både irsk og international trad & folk musik, men også at være scene for den næste generation af musikere og deres måde at udvikle musikken på. Så TradFest er vokset, både når det gælder antal koncerter, spillesteder og musikalsk bredde. Det er den største traditionelle festival, men med plads til andet end lige folkemusikken. Festivalen startede allerede onsdag, men er man i nærheden, kan det nås endnu.

Som Andy Irvine også synger det, så er ”my heart’s tonight in Ireland – og det er det også lørdag og søndag. Men desværre ikke resten af mig.

Læs om det hele på www.tradfest.ie