Den Danske Folkemusikpris bliver overrakt under årets Skagen Festival, og festivalen skriver på sin hjemmeside her i marts, at udgangspunktet er, at den store jubilæumsfestival skal gennemføres. I år er modtageren Erik Grip, der hermed kan slutte sig til det fine selskab, som han fortjener at blive en del af. Når man lader blikket glide ned over tidligere modtagere, fanger blikket navne som Lars Lilholt, Tom Paxton, Povl Dissing, The Dubliners, Arlo Guthrie, McCalmans og sidste års modtagere Oysterband.
Men det er absolut ikke nogen tilfældighed, at den 72-årige sjællandske troubadour, vise- og folkesanger modtager denne hæder. Han har siden starten af 60’erne været med i diverse bands og har spillet stort set alle steder i hele landet. Han har været med til at sørge for udbredelsen af folk og viser i mange sammenhænge på sin helt egen rolige og troværdige facon med både varme og lune.
Han drog sine første erfaringer i Tivolis Visevershus, hvor han bl.a. mødte Per Dich, Poul Dissing og Cæsar, og han lurede dem kunsten af, så det blev en vigtig læreplads for den unge sanger. Senere mødte han Bert Jansch, Alex Campbell og Martin Jenkins og kiggede dem lidt over skulderen.
Erik Grip var bl.a. roadie for Alex Campbell, og det begyndte ellers ikke for godt, fortæller Grip: ”Alex var blevet lovet en limousine til sin tur rundt i landet, og så rullede jeg frem i en lejet Renault 4! Så han var gul og blå i ansigtet, og hans humør var under nulpunktet, og det var bilens køler desværre også. Det var frostvejr, så da vi kom til Hedehusene ville bilen ikke længere, så vi måtte have fat i noget karburatorsprit. Det blev dog bedre, da vi besøgte Ewald Thomsen I Vester Aaby, for han havde en flaske whisky parat”.
Sangbogen, som Erik Grip udgav i 2017, er i øvrigt et digert værk på 276 sider med 71 sangtekster med noder, og på forfatterlisten står foruden Erik Grip ikke mindre end 30 navne med f.eks. Frank Jæger, Nis Petersen, Jan Toftlund og Grundtvig som leverandører til den meget velformulerede og oprigtige sangers fortolkninger. Det er ikke kun en sangbog, der er også en stor mængde udklip fra kunstnerens scrapbog med både tekster og fotos. Der er en kort beskrivelse af de mange albums, han har udgivet samt 23 sangtekster af gendigtninger og oversættelser.
Eksempelvis teksten til ’Hej du, det var godt, jeg traf dig’, som er en hyldest til Woody Guthrie og Pete Seeger, der var store forbilleder for Erik Grip. Denne sang præsenterede han bl.a. på Tønder Festival, da der var en tribute-koncert til Guthrie.
”Jeg er vild med gode tekster, og jeg bliver oftest inspireret af de store digtere. Jeg kan i øvrigt godt lide at stå på de små scener, hvor der er tæt kontakt med publikum. For det betyder meget, hvordan de reagerer, og hvad de kommer og fortæller efter en koncert”, siger Erik Grip.
Det er blevet til i alt 38 albums, og det er derfor fuldt fortjent, at den sympatiske og dygtige sanger, sangskriver og komponist nu – forhåbentlig – vil få overrakt den fortjente hæder ved årets festival i Skagen. Kun en virus kan sætte en stopper for dette, men uanset hvad, så er årets Folkemusikpris Erik Grips!