Om godt to uger, d. 4. marts, bliver vinderne af de hele 17 GAFFA-Priser for det meget anderledes og mærkelige forgangne år kåret i Musikhuset Aarhus. Et år, der trods omstændighederne bød på meget musik, selv om det (næsten) ikke foregik ved de sædvanlige store og små koncerter og festivaler, men derimod virkelig meget online, som der også er en pris for. Showet sendes live på TV2 Play og TV2 Zulu, og de optrædende er sangerinden Arlo Parks (UK), Baest, Dopha, Benjamin Hav, Greta, Hugorm og Jung – heraf er flere nominerede.

Annika Aakjær

Navnene ovenfor er ikke navne, vi normalt omtaler på rootszone.dk, fordi vi udelukkende forholder os til folkemusik/folk/roots – kært barn har mange navne, også mere specialiserede end disse her. Men i den kæmpestore bruttogruppe navne, som GAFFAs redaktion startede med at indstille, var der en del navne fra folkverdenen og omegn. Dog er de fleste ikke nået nomineringerne. For på trods af de 17 kategorier, så er der faktisk ikke én, der hedder folk/roots, ej heller country/americana. Hvorfor ikke, GAFFA? Det er jo ikke, fordi den verden er helt ukendt for jer.

Men så alligevel. For til gengæld er to af navnene fra ’vores verden’ nomineret til Årets Danske Sangskriver, nemlig Kjartan Arngrim fra Folkeklubben (øverste foto) og Jacob Dinesen. Men de to bands har også formået at ”krydse over”, dvs. nå ind i den forjættede playliste-verden på DR. Det gælder bestemt også Jonah Blacksmith, der ligesom Folkeklubben (sjovt nok) er nomineret til Årets Danske Pophit og begge også til Årets Danske Udgivelse. Annika Aakjær er nomineret til Årets Danske Hit med sangen POP og har for alvor fået et gennembrud i 2020 Alt sammen fuldt fortjent. Sangerinden Rikke Thomsen er knap så kendt, men faktisk folkesanger og er en af de fem udvalgte til Årets Nye Danske Navn.

Dreamers’ Circus og Folkeklubben

I bruttogruppen var bl.a. også Dreamers’ Circus, Myrkur, Mallemuk, Baby Did a Bad Thing, Signe Svendsen, Marc Facchini, CS Nielsen, Laura Illeborg, Hvalfugl, Teitur, Eivør, Cody samt mange andre solister og bands i alle afskygninger. Af de udenlandske navne i bruttogruppen var også gode, gamle folk som Bob Dylan, Neil Young, Lucinda Williams og andre som Bright Eyes, The Chicks og Taylor Swift, der naturligvis blev nomineret – og dét for det ene af de to album, hun nåede at udsende i 2020: Folklore.

Signe Svendsen

Kategorierne omfatter bl.a. årets nye navn (danske og udenlandske), årets hit, årets udgivelse inden for diverse pop, rock, hiphop, electronica, heavy metal og mere endnu. Afstemningen om nominationerne har ligget i hænderne på de ikke mindre end 23.000 musikbrugere (ny rekord), der tilmeldte sig og stemte. De fem indstillede, som i hver kategori har fået flest stemmer, er dermed de nominerede til priserne – og som den slags jo er: Artisten med de allerfleste publikumsstemmer i hver kategori er vinder, og de bliver alle sammen afsløret torsdag d. 4. marts.

Mht. det store antal stemmer skriver GAFFA selv, at ”det ikke kommer bag på os, at afstemningen netop i år sætter rekord. Tørsten efter at sende anerkendelse videre til musikkens udøvere, vores allesammens distance-soulmates, der leverer soundtrackene til vores pt. mærkværdige lockdown-tilværelser, var måske forventelig på en eller anden måde”.

Blandt de danske kunstnere har bandet Jung hele seks nomineringer foran Dizzy Mizz Lizzy med fem, Benjamin Hav med fire – og altså Folkeklubben også med fire nomineringer. Fra det store udland fører The Weeknd med tre foran Taylor Swift (der konstant vinder alt muligt), Dua Lipa, Ariana Grande og BTS med hver to. Læs i artikel ved siden af navnene på de 20 i bruttogruppen til Årets Danske Live-initiativ – og de fem nominerede.

Se alle navne i alle kategorier på gaffa.dk

Jonah Blacksmith Fotos: Per Dyrholm