Den lille festival på Fanø afholdes frejdigt samtidig med Tønder. Men da der kun er plads til 150 gæster ad gangen, bliver det næppe et problem, og programmet er virkelig deres helt eget.

Man skal også bemærke ordet ”Free” i titlen, for den fanø’ske festival fortolker musikken frit og byder på mange navne, jeg for min del aldrig har hørt tale om. Men festivalfolkene ved nok, hvad de gør, for festivalens har et par år på bagen med den mere alternative folk, avantgarde og mere endnu. På de tre dage bliver det til mere end 20 koncerter med ret mage lande repræsenteret i den musikalske lineup. Det hele foregår i hyggelige Sønderho.

I Underlandet  Foto: Johanna Hedborg

I Underlandet
Foto: Johanna Hedborg

Der er flere navne fra Irland, bl.a. United Bible Studies, som blev dannet i Dublin for mere end 10 år siden. De beskrives som ”pastoral folk og psykedeliske klange” og navne som Fairport Convention og Incredible String Band nævnes som inspirationer. Franske Léonore Boulanger og band skaber forbindelse mellem gademusik, lydpoesi, folk og fri improvisation – og synger på fransk, tysk og imaginære sprog.

Sønderho er jo kendt for sin egen unikke folkemusiktradition, Sønderhoningen. Det vil blandt andet være repræsenteret ved Lars Skinnebach, der har musikmøde med trommeslager Kresten Osgood  og Dodebum og lader poesi, impro, folk og jazz danne sin egen helhed.

Fanø Free Folk Festival også på en særlig festival-version af anmelderroste Mouritz/Hørslev Projektet  med musiker Mads Mouritz og digter (og tidligere Sønderho-beboer) Lone Hørslev. De er  fire år efter deres fælles album ”Blik, Bang Bang” klar med deres tredje album med ”tekstmæssig guf af den finurlige og meget ærlige slags”, skriver Gaffa. Det akustiske album hedder ”Allermindst Dig Selv”, og gaffa skriver videre, at ”bedst er den henslængte tilbagelænede og helt verdensmusikalske ”Gaver af Ild”, den ulmende ”Lys” og den kækt indpiskende ”Stadig Vred”.

Fra Irland kommer også Áine O’Dwyer, der spiller alverdens ting, men ikke mindst harpe, ligesom hun skriver og synger med en stemme, der beskrives som krystallisk, drømmeagtig og akrobatisk! Hendes debutalbum fra 2011 “Music for Church Cleaners” er improviserede orgeletuder. Man skal ikke forvente sig nogen form for stereotyp folk.

Også Plinth, Raising Holy Sparks, Tales of Murder and Dust og Canadas Eric Chenaux dukker op ligesom den svenske duo I Underlandet.

Billetter kan købes via Nembillet.dk, hvis de stadig har. I det omfang, der er plads, bliver der også  solgt éndagsbilletter i døren. Det bliver så svært at fylde op med et så selvstændigt program, som virker vældig spændende og i al fald interessant. Trods den store festival ikke så langt væk.