Lokal musik ”derudefra” – nemlig fra hele den globale verden.

Sådan skriver World Music Fair Copenhagen selv om den musik, der for fuldt drøn blændes op for i dag onsdag den 26. oktober i Koncertsalen i DR-Byen med musik i Ungarns tegn, Hungarian Heartsbeats. Herfra fortsættes de næste tre dage med bands fra Brasilien, Mexico, Ghana, Kap Verde, Pakistan, Armenien, Irland – og mange flere endnu. Der bliver virkelig tale om en musikalsk jordomrejse på de fire dage. Med navne som Bombino, JuJu, Sousou & Maher Cissoko, Mars Melto and the Melanesian Allstars og Blitz the Ambassador – for blot at nævne få. Men også navne, der måske er flere bekendte i forvejen, som f.eks. Máirtin O’Connor Band, Eliza Carthy Band og canadiske Le Vent du Nord.

Og naturligt nok også navne fra Sverige, Norge, Finland, Færøerne og Danmark – for vores musik er jo for alle mulige andre folkeslag både eksotisk og anderledes. I år bliver det Dánjal, Johanna Juhola Reaktori, Alammailman Vasarat, hazelius Hedin, Ragnhild Furebotten, Basco, Farmers Market og Tako Lako.

 

Alle gode gange tre på fire scener

Det er tredje gang, København har værtskabet for denne allerstørste begivenhed inden for verdensmusikken, og det har betydet enormt meget for interessen for at høre verdensmusik i Danmark.

Womex i København har skærpet interessen for verdensmusik af alle slags, så selv om det har kostet en hel del millioner kroner, er det alle pengene og det store arbejde værd. Det har været kilden til stor inspiration og dynamik mellem musikgenrer, og f.eks. er Global, det københavnske spillested med verdensmusik som speciale, et af de spillesteder i Danmark, som det går allerbedst for.

Efter den officielle åbning i den smukke Koncertsal onsdag aften går det løs torsdag, fredag og lørdag på fire scener fra kl. 21 om aftenen og til langt efter midnat. Her har man hver aften mulighed for at høre fire gange fire koncerter (inkl. en DJ), dog mere eller mindre på samme tid – fra den store koncertsal til Studie 1, Studie 2 og Studie 4 rundt omkring i huset. Heldigvis gælder dagens billet eller partoutkortet (og med studierabat) til det hele.

Sjovt nok står torsdagen jo ellers i den danske musiks tegn med SPIL DANSK-dagen i Danmarks Radio, men mon ikke det går at snyde lidt med colombiansk, spansk, armensk, græsk eller noget helt femte?

 

Musikmarked – og DMA

Womex er en musikalsk markedsplads på alle måder, for i Forum mødes alverdens mennesker i løbet af dagene til konferencer, networking, events og showcases. Det er en brancheevent i en klasse for sig. Efter tre år i ‘wonderful Copenhagen’ er det besluttet ikke mere at afholde Womex samme sted tre år i træk, og det er måske meget godt set i lyset af, at græske Thessaloniki er udset til at være centrum for Womex i 2012 og derefter Cardiff i Wales.

I både september, oktober og fortsat i november har verdensmusikken været i centrum på spillesteder over hele landet, ofte i form af fremmedartede navne sammen med danske.

På lørdag uddeles under Womex de danske folkemusikpriser ved et arrangement på Aveny-T, der lige kiler sig ind fra omkring afslutningen af branchedelen i Forum og før de sidste mange koncerter går i gang i Koncertsalen.

Læs meget mere på www.musicfromaround.dk/womex

Lissen Jacobsen