Sangskatten er navnet på et fællessangprojekt, som blev startet af VEGA allerede før Corona-pandemien, og som fik en øget interesse under restriktionerne og nedlukningerne. I løbet af 2020-2022 besøgte Sangskatten hele Danmark med 45 arrangementer. Foruden Sangskat-husorkestret bestående af Nikolaj Muldkjær, Søren Koch (Beatophonics m.fl.), Maria Martine Jagd (Damkapellet m.fl.), Maja Aarøe Freese (Vesselil m.fl.) og Nikolaj Busk, (Dreamers’ Circus) samt Mikkel Grevsen deltog en række kendte solister.
Afslutningen på projektet blev markeret med et arrangement i VEGA d. 24. januar, hvor erfaringerne blev fremlagt. Først med et panel der bestod af Caspar Eric (digter), Mathias Hammer (vært), Dy Plambeck (forfatter), Helle Solvang (journalist), Sama Sadat Ben Haddou (MinoDanmark), Christian Noringsriis (Sangens Hus) og Lene Vive Christiansen (VEGA), hvor især højskolesangbogens repertoire blev diskuteret.
Dernæst blev en podcast med optagelser fra Sangskat og en udgivelse af en Sangskat-plade præsenteret. Dagens program blev afsluttet med en koncert, hvor bl.a. Ida Wenøe deltog. Alt sammen naturligvis garneret med masser af fællessang.
Før pandemien havde vi herhjemme oplevet en opblomstring af fællessangen med maratonsang i Vartov, Kbh. som det mest ekstreme. Under nedlukningerne foregik fællessang med afstand via bl.a. TV. Salmebøger og højskolesangbøger blev støvet af, og mange af os fik genopfrisket vores fælles sangskat.
Nu, hvor pandemien er lagt bag os, kan man håbe, at fællessang ikke kun er et minde forbundet med en alvorlig sundhedskrise, men at alle fællessangarrangementer vil fortsætte. Og at vores sange ikke kun er en gammel, statisk skat, men en arv som vi kan bygge på og udvikle, sådan at den også kan bruges af fremtidige generationer.
I modsætning til den klassiske musik er især folkemusikken velegnet og godt gearet til at forny musiktraditionerne, hvilket netop Sangskat-arrangementerne var et godt bevis på