Festivalen på øen Lewis fylder 18 i år og finder sted fra på onsdag 17.-20. juli. Hovedscenerne ligger i Stornoway, De Ydre Hebriders hovedstad, men der er også workshops, koncerter og events andre steder på øerne.

Årets hovednavn er (vel nok) Van Morrison og for at opleve ham skal man være med fra den mere officielle start torsdag. The Man skal nok få det 5000 personer store telt til at syde med sin musik, omend han ikke just plejer at sprudle som entertainer. Det foregår på Arena scenen, som lige fra starten har ligget i parken nedenfor Lew Castle lige ved byen.

Gria-9

Gria. Pressefoto

Men andre stærke navne følger – og en masse, som vi (endnu) ikke kender meget til her. Nogle, vi bestemt kender, er eksempelvis Capercaillie, Lau, Battlefield Band og The Chair, der alle sammen spiller på fredag ligesom mange andre. Karine Polwart spiller lørdag ligesom bl.a. Red Hot Chilli Pipers (!), kvartetten Gria med lutter unge kvinder, Pete Roe og gruppen Fatherson. Der er flere bands, som jeg ikke rigtig har stiftet bekendtskab med (endnu), men mon ikke nogle af dem engang vil kunne opleves i Tønder?

Selvfølgelig kender vi også Dougie MacLean, der er klar med sit nye MacLean Project. Han er, som skrevet før, lidt af en skotsk, musik-nationalhelt, også her på øen, hvor han har et hus og ofte opholder sig og sikkert ofte har ladet sig inspirere.

Lewis udgør sammen med de øvrige øer Harris, North Uist, South Uist, Barra, Berneray og St.Kilda De Ydre Hebrider kaldes sammen med en lang perlerække af skotske Atlanterhavsøer The Western Isles. Det er hverken billigt eller særlig nemt at komme hertil, men en stor oplevelse, hvor risikoen for hedebølge er mere end minimal !

Skal man til Hebcelt Festival skal man nok overveje et ophold lidt længere end festivalen (og det kan næppe nås i år), for naturen er stor og spændende og bør opleves. Jeg var med til en af de første Hebcelt Fest, og i de mellemliggende år har festivalen konstant udviklet sig og vokset. I 2015 kan man nok forvente sig et ekstra brag, når de driftige lokale folk på Lewis kan fejre de første 20 år.  Festivalen er flere gange landet på Top 10 over engelske folkfestivaler, og dem er der ellers rigtig mange af.

Festen slutter sent lørdag aften, og mig bekendt er man stadig nødt til at blive der til om mandagen, med mindre man sætter kursen mod en af de andre øer. Ikke kun for at komme til hægterne, men fordi der hverken er fly ud eller færge til Ullapool på fastlandet om søndagen.

www.hebceltfest.com