tupeloBaltoppen i Ballerup lægger første scene til, når årets første udenlandske turné rammer Danmark. Det er irske Tupelo, der får æren af at indlede koncertåret med deres friske take på hjemlandets musik, og ikke mindst med sanger James Cramer up front – eller rundt omkring på scenen, måske endda højttalerne. Den unge krøltop vakte opsigt i Tønder, da han sprang rundt og indtog scenen fra ende til anden. Han har mere end almindeligt mange showgener, og det er da kun et plus for Tupelo, for det giver bandet et ‘brand’ udover deres store musikalske evner. Bandet kommer direkte fra en aften på Vicar Street sammen med bl.a. Shane McGowan og Sharon Shannon, så at bandet har markeret sig hjemme er der ingen tvivl om. De blev fornylig valgt som Best Folk Act 2013 af læserne af det vigtige musikmagasin Hot Press.

tupelosanger

James Cramer er ikke kedelig på en scene

Personality kan man altid bruge oveni musikken, og dét har Cramer og i fint samarbejde med de raske drenge og dygtige musikere, Kevin Duffy, Paul Murray og Damien McMahon. Cramer giver den på vokal og guitar m.m., især også langt fremme i lydbilledet med sin banjo, dette herlige instrument, som i de senere år har fået fortjent popularitet. Banjoen har en herlig sound efter denne skribents mening, og den er som bekendt langt fremme hos f.eks. Momford & Sons, der for nu et år siden triumferede med at vinde Grammy for årets bedste album, og som med sine to albums har haft indflydelse på mediernes og et større publikums interesse for folkemusikgenren. Sådan noget smitter af til glæde for andre bands.

Eller udenfor, som her i Tønder, hvor han bevægede sig ud blandt publikum. Fotos: Per Dyrholm

Eller udenfor, som her i Tønder, hvor han bevægede sig ud blandt publikum. Fotos: Per Dyrholm

Så langt fremme er Tupelo ikke, men hvem ved? Fremme i skoene er de og skal nok sætte rav i den på masser af det nye års festivaler rundt omkring. Foreløbig foregår det i Danmark fra 7. januar i Baltoppen, på Hagges i Tønder d. 9., Halkær Kro den 10., d. 11. i Voldum Forsamlingshus, 12. januar på Wintercoat i Sabro, Aulum Mølle d. 14. januar, Skråen i Aalborg d. 15., d. 16. på Gimle i Roskilde, d. 17. i Haslev Folk Club, Forsamlingshuset i Røgen den 18. januar og den 19. runder de af i Viften i Rødovre. Tupelo har på sine få besøg i Danmark allerede gjort indtryk på mange, som nævnt ikke mindst fra sine bemærkelsesværdige shows på Tønder Festival.

Foruden deres første album ”Dirty Money” har de siden sidste omgang her i landet udgivet en EP med fire numre, Ballerina’s Call.