Trio Mio er i dag et af de mest respekterede danske folkemusik bands, men at det blev sådan er egentlig en tilfældighed.

Kristine Heebøll var for en del år siden konferencier ved Århus Folkemusik Festival, og her spillede Jens Ulvsand med sit daværende band, Avadå Band. Senere mødtes de to igen, da han underviste på konservatoriet i Odense, hvor Kristine Heebøll gik.

Det tredje part i trioen er Nikolaj Busk, og han mødte Kristine Heebøll ved Tønder Festivalen, hvor han ifølge Kristine sad blandt publikum og ”lignede en hippie”.

Nikolaj fortæller: ”Jeg var 20 år gammel og gik på konservatoriet i København, hvor jeg skulle lave et projekt. Jeg skulle bruge en violinist, og da jeg havde hørt Kristine i Tønder, og syntes at hun spillede dejligt og skrev noget godt musik. Så derfor ringede jeg til hende og sagde, at hun ikke kendte mig, men at jeg syntes at hun spillede fedt, og derfor spurgte jeg hende om hun ville komme til København, og hjælpe mig med at spille til mit projekt. Og det ville hun gerne, og da det projekt var overstået og vi skulle skilles, foreslog Kristine, at vi skulle mødes igen, da hun også havde gang i et projekt. Og så spillede vi sammen som en duo til hendes debut cd.”

Kristine fortæller om det videre forløb: ”Jeg havde en lignende plan med Jens, og spurgte ham om vi skulle spille sammen, da jeg havde nogle numre, som jeg vil lave på en plade med. Så jeg spillede lidt med dem begge, men hver for sig.”

”Det var som om, at du havde to musikalske kærester,” driller Nikolaj, ”Ja, jeg kørte lidt af et dobbeltløb,” indrømmer Kristine og fortsætter: ”Så vi mødtes alle tre en gang, og det kørte bare fra starten, da der var god kemi.”

Da Kristines projekt var færdigt og de tre musikere var forberedt på at gå hver til sit igen, blev de hurtigt enige om at de ville prøve at spille sammen, og her havde Kristine faktisk allerede navnet ”Trio Mio” klar! Så selv om det var meningen, at samarbejdet skulle slutte ved projektets afslutning, så blev det starten på trioen.

Svenske Jens Ulvsand kommer nu med en indrømmelse, som hverken Kristine eller Nikolaj har hørt før: ”Jeg synes, at det var superfedt, at jeg skulle være med på denne plade, men jeg var meget skeptisk over, at der skulle være et klaver med i trioen. Jeg har aldrig syntes, at det passede sig med et klaver til folkemusik! Men det viste sig jo at det var fedt at spille sammen alligevel. Så du må undskylde Nikolaj.”

”Der kommer nogen sandheder frem, det er ligesom at gå til psykolog,” griner Nikolaj og fortsætter: ”Jeg havde det fuldstændig omvendt over at skulle spille sammen med en bouzuoki-spiller, det er da bare det sejeste instrument!”

Trioen spiller dansk, svensk folkemusik på deres egen måde, men er aldrig bange for at improvisere og forny musikken.

”Der er sket utrolig meget efter MySpace er blevet et fænomen. Før skulle vi på biblioteket for at finde fremmed musik, men nu ligger folkemusik fra Trinidad eller Swahili et klik herfra. Det tror jeg er med til at præge os,” siger Nikolaj, og Jens indskyder: ”Det har også været vigtigt at der i de 10-15 seneste år er kommet konservatorier, hvor folkemusikken er kommet sammen med jazz og klassisk musik på højeste niveau.”

De er alle tre med i flere bands og herom fortæller Nikolaj: ”Vi går jo efter at leve af at spille, men det er ikke realistisk at kunne leve af at spille med et niechepræget orkester. Og så er det ren nydelse at have flere jern i ilden. Men rent praktisk er det smart at have flere orkestre i gang, så man kan spille flere koncerter, og rent musikalsk er det også en stor tilfredsstillelse. For eksempel spiller Kristine med i Folk Bits, et pigeband med rock & roll attitude.”

Men siden de tre musikere fandt sammen er det gået stærkt, Trio Mio’s andet album i 2005 blev tildelt to Danish Music Awards, og i 2008 blev gruppens tredje cd tildelt ikke mindre end fire priser.

I disse dage er bandet i gang med at færdiggøre en ny cd, og så skal Trio Mio blandt andet en tur til Schweiz, og spille rundt omkring i Danmark i maj, og i juni skal de lave højskolekursus i en uge i Vestjylland, og senere til et par festivaler.