The Spooky Men's Chorale. Foto Sarah Delaney

The Spooky Men’s Chorale. Foto Sarah Delaney

En stor flok sortklædte australske mænd med forskellige underlige hatte og huer kommer slentrende ind på P4 scenen. Bandets dirigent er iført en hovedbeklædning, der får tankerne til at flyve tilbage til skovhuggeren i Monty Pythons Flying Circus.

Mændene kom til Danmark efter en turné i Storbritannien, hvor der har været udsolgt til mere end halvdelen af deres 22 koncerter, og de sang også til åbningskoncerten torsdag eftermiddag. Overalt vakte de jubel med deres mere end sorte humor.

15 mand brummer, nynner, brøler og synger sig gennem deres repertoire. Undervejs beder dirigenten publikum om at støje, så koret kan høre, at de er der, for de vil selv lave larm, så publikum kan mærke, at koret er til stede. Senere konstaterer han, at vi skal nyde koret, for det vil være det smukkeste syn, man oplever i livet!

Nej, humoren fejler ikke noget, trods deres sortklædte, dystre image. For som dirigenten også siger, så kan publikum ikke vide noget om koret, da de ikke selv ved noget! Spooky Men’s Chorale dukkede op forskellige steder og dannede kor eller gav et nummer til stor begejstring.

Følsom fiddle

Koret har ikke den samme historiske baggrund som den 44-årige skotske violinist Duncan Chisholm. Han kan føre sin klan ca. 700 år tilbage i tiden.

Han udgav sit første album for 22 år siden med Wolfstone, og han har været i Danmark mange gange, enten med dette band, eller med andre skotske musikere som eksempelvis Ivan Drever eller Julie Fowlis. Han har flere gange spillet sammen med Runrig som gæst, og han var naturligvis også på scenen, da bandet fejrede deres 40 års jubilæum 10. august.

Under koncerten i Telt 1 førte han publikum følsomt gennem sin hjemegn med flere smukke kompositioner, der hyldede det skotske højland. Men selv om de stemningsfulde melodier er populære, så nyder publikum også, når Duncan Chisholm sætter tempoet i vejret med en rask reel.

Koncerten med den Inverness-fødte musiker var et overflødighedshorn af sødmefyldte, melankolske strengelege fra Duncan Chisholms violin, fint suppleret af guitaristen Tony Byrne og pianist og piper Allan Henderson.

Duncan Chisholm

duncan (3)

 

Duncan Chisholm. Fotos Per Dyrholm

Duncan Chisholm.
Fotos Per Dyrholm