Danmarks nok ældste folkemusikklub – folkclub roskilde lirum larum – fejrer 40 års fødselsdag fredag d. 1 til søndag 3. juni, og på samme datoer afvikles Halkær Festival for 20. gang. Habadekuk spiller begge steder, og på Halkær Festival er bl.a. veteranen Benny Holst i sving med sin trio.

Hal & Nikolaj

Halvanden håndfuld af de danske folkgrupper, som er allermest populære og aktuelle i disse år, skal nok sørge for, at dette jubilæum i Roskilde bliver en succes. I folk roskilde har engagerede entusiaster i nu 40 år gjort byen til et af landets vigtigste folkcentre ved mange gange årligt at præsentere både etablerede og upcoming navne. Mere end 450 koncerter er det blevet til. I de sidste mange år med det i alle folksammenhænge kendte ansigt, Lene Buch, ved bestyrelsesroret. Hun har været med i rigtig mange år, omend ikke helt fra 1972, og er fast gæst på flere danske og udenlandske festivaler, hvorfra hun henter inspiration og oplevelser. Til denne fødselsdag har hun og gruppen bag klubben samlet en bred vifte af det bedste, dansk folkemusik i mange afskygninger kan byde ind med.

Selv om de yngre navne er i spil, så har alle alligevel masser af erfaring og musikuddannelser, og de har spillet Danmark og Europa og måske mere tyndt. Fredag kl. 20 skal Nick Keir og Stephen Quigg fra det hedensgange The McCalmans nok starte en fed stemning, som givetvis udvikler sig i en helt anden retning, når Instinkt, som er tilbage på scenen, går på. Kvintetten følges af en sand veteran og troldmand på den danske folkscene, nemlig Martin Seeberg, som stiller op i endnu en ny konstellation, nemlig Trolska Polska, med troldsk og urnordisk musik.

Lørdag eftermiddag står Hal og Nikolaj for en ceilidh – Hal Parfitt-Murray og Nikolaj Busk er højaktuelle med deres spændende cd-epos ”Music from the edge of the World ” (anmeldes her i nær fremtid). Kl. 20 giver Basco den gas, med Trio Mio i hælene og derefter Habadekuk. Der er lagt op til en helt suveræn lørdag i Gimle. Søndag kl. 11 spiller Virelai koncert for børn og deres voksne. Så go, Gimle!! Og til lykke med de 40 år.

En weekendbillet koster i forsalg 400 kr. + gebyr og ved døren 450 kr, men man kan (måske) nøjes med mindre. Se www.folkroskilde.dk

Så tager vi nordpå

Mens Roskilde og Gimle står totalt i musikkens tegn, så sker det samme på Halkær Kro, hvor Eskil Romme afholder sin festival for ikke mindre end 20. gang. Det er intet mindre end beundringsværdigt, at denne krofatter, økologiske landmand og musiker i mange sammenhænge gennem årene har budt på så mange flotte og forskellige koncerter og fået så mange store, kendte navne til at slå vejen forbi deroppe ved Nibe.

Islandske South River Band er førende på folkemusikscenen på vulkanøen og sætter garanteret vand på til en stor kop gang i den. Benny Holst Trio skal nok holde den kogende varm med troubadouren Benny i samspil med Jacob Rathjes guitarer og Martin Andersens violintryllerier. Så kommer Habadekuk på, og de skal nok sætte blæs på natballet og få folk på gulvet. Bagefter musik i cafeen med Fin Alfred Larsen & Morten Alfred Høirup, også lørdag aften.

Eskil Romme, Privatfoto

Eskil Romme er en frisk (og modig) mand, der efter alt dette byder på markvandring i Halkær Bakke allerede kl. 10, marked kl. 11 og ølsmagning i salen kl. 12. Så sætter ROD, den helt unge generation folk-folk, gang i dagen, som også vil bestå af et ungarsk, et amerikansk/finsk og et tysk band, hhv. Tuz Lángja – Flame of Fire, Erik Hokkanen & Lumisudet og Polkaholix, som står for natballet. Så er tonen vist slået an.

Det bliver vilde dage for alle de heldige, der befinder sig på Halkær Kro denne weekend, som slutter med en stor afslutningskoncert med alle de udenlandske bands og Fin & Morten Alfred. Hele festivalen koster 650 kr. ved døren, en enkelt dag 350 kr. og søndag 100 kr. Forsalget er slut, men prøv at slå vejen forbi Halkær Kro & Kulturhus, der sammen med Halkær Krokøkken og Musikforeningen ”Nordboerne, Kelterne & Økologerne” står for festen i naturskønne omgivelser ved Limfjorden.

www.halkaer.dk