Flere af de irske og skotske musiker undskyldte i løbet af festivalen, at de havde taget deres hjemlands vejr med sig til Tange Sø, hvor Folkemusikfestivalen blev afholdt for fjerde gang.
Men det var vel næppe deres skyld, at den ene byge efter den anden drev ind over Festivalpladsen ved Ans, hvor udsigten til vindmøllerne i nærheden af El-værket, ind imellem forsvandt og fik gummistøvler, regntøj og regnslag til at være den mest almindelige påklædning ved den 12 timer lange festival i de naturskønne omgivelser.
Musikkens hovedvægt er lagt på de irske og skotske traditioner, så det var meget passende at der stod irsk stuvning på programmet ved middagstid!
Derefter vekslede musikken de næste 12 timer fra den store udendørs scene, til scenen i det store telt.
Eftermiddagens hovednavn var The McCalmans, der efter mere end 40 år på musikscenerne siger endeligt farvel til turnelivet, og deres absolut sidste koncert afholdes i Queens Hall i Edinburgh 10. december.
Bjørn Ringgaard fra Festivalklubbens bestyrelse fortæller her lidt om festivalen:
”Der er nogle af de mindre bands, der sender henvendelse til os, men det er som regel os, der henvender sig til de bands, som vi nu er blevet enige om, at vi vil have til festivalen. Da vi for fire år siden begyndte at planlægge den først festival i 2007, og var vi på helt bar bund. Vi anede ikke, hvad vi skulle gøre, eller hvem vi skulle henvende os til. Så jeg ringede til Carsten Panduro i Tønder, og han gav os nogle gode råd. Så nu har jeg efterhånden fået en del kontakter, til både bookere og til nogle bands, som vi hyrer direkte, for vi sammensætter selv programmet hvert år. Vi er otte musik interesserede i bestyrelsen. Repræsentanter fra Lions Club, Ans IF, Tawøl, Ans Borgerforening og Ans Erhvervs- og Handelstandsforening, og musikforeningen Polyfon.”
Imens Bjørn Ringgaard fortæller er det blevet tørvejr og der kommer atter gang i den lille tømmerflåde, som man kan få en tur på ud på søen, med både levende musik og udskænkning ombord.
”Vi vil gerne have et hovednavn hvert år, og i år har vi valgt Oysterband. I år har vi så også fået The McCalmans. Vi troede ikke, at vi fik dem, da vi havde programmet færdigt, men pludselig henvendte deres bookingfirma sig. Så måtte vi finde lidt ekstra penge, så vi nu har to store navne i år. Så prøver vi også at få et par danske bands og et par lokale, sammen med de internationale. I år har vi Lasse & Mathilde, Reillys Rebels og to lokale bands, Irsk Stuvning og Modvind, hvor vi er to fra bestyrelsen, der spiller i. På den internationale side er foruden de ovennævnte, Tom Donovan, The Simple Touch og duoen Hawkeye & Hoe.”
Ikke mindst Hawkeye & Hoe fik folk op at stå i teltet, da de med deres løsslupne og folkelig repertoire, fik festivalgæsterne til at glemme alt om regn og mudder. Det ene af duoens medlemmer har boet i Danmark i en årrække, og har med en stor portion humor og energi fået flere danske ørehængeres omkvæder komponeret ind i et potpourri, der fik gang i fællessangen og skabte en fantastisk stemning, selv om regnen trommede på teltdugen.