Den færøske sangerinde og sangskriver Eivør har netop afsluttet en længere turne i Danmark, og rootszones udsendte mødte Eivør før en koncert i Knebel. Her fik vi bl.a. en snak om hendes nye udgivelse og den kommende.

Eivør 2019 Fuglsø

Eivør 2019 Fuglsø

I Fuglsøcentret kunne Eivør føle sig hjemme, da væggene ved receptionen er dekoreret som et fuglefjeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Min nye live-cd er en hyldest til alle de år, jeg har turneret med mit band. Vi var på en lang Europatur for godt et års tid siden, hvor vi afsluttede med fire koncerter i et gammelt teater i Thorshavn, der en meget charmerende træbygning med både atmosfære og sjæl. Det var meget specielt for mig at optræde der.

For jeg spiller ikke så meget på Færøerne, så når jeg kommer hjem, gør jeg det ordentligt, og vi spillede fire koncerter og havde udsolgt til alle. Derfor var det oplagt at optage dem alle live, og jeg har så udvalgt de bedste optagelse fra de fire aftener. Det er fortrinsvis numre fra mine seneste albums, men også enkelte nye”, fortæller Eivør.

Eivør 2019 Fuglsø”Jeg tror, at mange er glade for at kunne genopleve en koncert. Og jo mere man spiller sangene live, udvikler de sig, og der sker små forandringer. De kan komme til at lyde meget forskelligt, da der er tilsat små udsmykninger her og der, Jeg besluttede mig fra starten for, at det skulle være helt naturligt, så der var ikke noget med, at folk skulle klappe på bestemte tidspunkter, jeg ville bare have den helt ægte og autentiske stemning. Vi optog ikke video, men udelukkende lyden”.

Og det er der kommet et fantastisk resultat ud af. Albummet indeholder 16 numre med både mange af Eivørs nærmest klassiske sange og melodier som Bridges, Rain, Boxes, True Love og ikke mindst Trøllabundin blot for at nævne et enkelte.

Eivør 2019 FuglsøDen nu i København bosatte sangerinde forklarer videre om sin sangskrivning: ”Jeg har været i gang med et nyt album i et års tid, og jeg regner med, at det udkommer sidst på året. Det bliver mest på engelsk, men også med tekster på færøsk. Jeg har været lidt i tvivl, om man kan blande de to sprog på samme album, men nu tænker jeg blot, at det er, hvad det e. Så derfor kommer det på samme plade, og det er meget naturligt for mig. Jeg har faktisk sunget på endnu flere sprog tidligere.

Genren er en fortsættelse af rejsen fra seneste album med folk-elementer blandet med elektroniske toner, og det hele med lidt kant på. Jeg har måske nok taget et skridt videre, så der er kommet lidt mere rytme på, men stadig med stor inspiration hentet hjemme fra Færøerne. Og det vil det altid være, for det er kernen i det, jeg laver. Det er grundlæggende og mit fundament. Selv om jeg eksperimenterer med et lydbillede i en anden retning, så vender jeg altid tilbage til rødderne”.

Færøerne har stolte traditioner inden for både folkemusikken og dansen, og de færøsk kvad og folkeviser synges overalt på øerne og har været med til at præge Eivør.

Hun beretter videre: ”Det er tit, at melodien kommer først for mig, og det er nok det mest naturlige, og så følger enkelte ord eller en sætning. Men ordene kan også komme først, som en slags skitse og skelet. Ofte har jeg mange ting kørende samtidigt, det kan betyde, at processen tager lidt længere tid. Det er faktisk nu, at jeg skal gennem en udvælgelsesproces til det nye album. For jeg har skrevet rigtig mange sange, men så kan jeg jo blive nødt til at gemme nogen af dem og have dem liggende i skuffen”.

Eivør fortæller levende og entusiastisk om sin musik: ”Når man tror, at en sang er færdig, siger mine erfaringer, at hvis jeg lader den ligge et stykke tid og så vender tilbage, så er der sikkert noget, jeg har overset. Så tilføjer jeg det og retter den til, og det føler jeg er en god ting. Men jeg kan også sagtens skrive en sang på en dag engang imellem”.

Eivør 2019 FuglsøDe barske forhold på Færøerne, naturen men også det meget skiftende vejrlig, påvirker også Eivør: ”Jeg udvikler mig hele tiden. Med min baggrund i den færøske folkemusik, som jeg opvoksede med gennem barndommen, og min bedstefar, som sang alle de kendte kvad og viser og var dygtig til at spille harmonika. Som 16-årig udgav jeg mit første album, og siden har jeg udgivet mange og har altid været drevet af nysgerrigheden. Jeg har aldrig været bange for at prøve nye ting af.

For tre-fire år siden havde jeg lavet alle de punkmusikagtige plader, jeg følte, at jeg skulle lave, og havde ikke mere at sige i den sammenhæng. Jeg havde brug for at overraske mig selv og blive inspireret igen, så derfor begyndte jeg at lege med elektronikken og det mere rockede udtryk”.

Eivør 2019 FuglsøHun har en stemme der kan give gåsehud hos tilhørerne fra første strofe, og selv om man ikke altid forstår teksterne, fornemmer man stemningen og lyrikken. Selv forklarer hun: ”Jeg kan godt lide kontrasterne, så det ikke bare skal være pænt og hyggeligt Det hænger nok sammen med stedet, jeg kommer fra, med den voldsomme og barske natur, men også det bløde og smukke, og det kan jeg godt lide at kombinere. Min far døde meget pludseligt, da han havde fået meningitis, mens jeg var på turne med Teitur i Danmark, og da blev sangskrivningen og musikken en rigtig god ven i den svære tid, der fulgte.

Jeg skrev et helt album på meget kort tid, og det virkede at skrive sig ud af sorgen. Jeg skriver om alle erfaringerne, livet giver, og det er nok især de voldsomme oplevelser, der påvirker en. Men de kan være gode for kunsten”.

Det kan man kun give den sympatiske sangerinde og komponist ret i, for hendes musik er unik, sangene er spændende, og hendes sceneoptræden er medrivende og med kraftfulde følelsesmæssige udladninger. Så en koncert med Eivør er på flere planer en stor oplevelse.

Musikken kan bl. a. bestilles på: https://www.eivor.com/