Det fortælles, at da de to estiske veninder Katariina Kivi og Ann-Lisett Rebane en dag kom i besiddelse af en original zither, så placerede de den på et bord imellem sig og begyndte at lege med instrumentet. De anede ikke, hvordan man spillede på det, og hvis de havde gjort som alle andre, havde de søgt instruktioner og vejledning, og bl.a. opdaget at det er et ét-person-instrument.

I stedet ’angreb’ de denne udfordring og zitheren (på estisk rahvakannel) på deres helt egen måde, og resultatet blev, at de først begyndte at spille firehændigt. Da de dernæst syntes, at de manglede noget rytme, så slog de på lydkassen. Det havde den ikke godt af, så de placerede noget beskyttende stof, hvilket samtidig gav en hulere lyd. Siden begyndte de at eksperimentere med mikrofonforstærkning og legede med lydmulighederne. Derefter begyndte de at synge og komponere sange på deres fælles instrument.

Den bedste måde for nye musikere at lære at beherske et nyt instrument er at følge traditionerne og lære af de gamle mestre, få undervisning på musikskoler, konservatorier, osv. Denne metode har altid været mest effektiv for nybegyndere, hvis man altså har tid og disciplin til at øve. Det havde Duo Ruut åbenbart ikke, for de brød med traditionerne og lykkedes samtidig med at skabe et unikt resultat.

Og heldigvis sker der indimellem sådanne undtagelser fra reglerne. Hvor enkelte går nye veje og uden forkundskaber kaster sig ud i eksperimenter, som viser sig at være frugtbare, og som andre også gider lytte til. Duoens intuitive tilgang har skabt en meget personlig og ny lyd, som igen har givet nyt liv til f.eks. en traditionel britisk folkesang som The Nightingale.

Duoen har smukke, klare stemmer. De behersker engelsk samt deres modersmål og har formået at udnytte de begrænsninger, de har skabt for sig selv. Derved har de opnået et minimalistisk og intimt univers, som samtidig kan være bevægende og medrivende.

De begyndte at optræde for et lille undrende publikum i Estland. Nu er også andre lande begyndt at blive fascinerede, og flere større koncerter rundt om i Europa er allerede planlagt. https://www.youtube.com/watch?v=UR3HVWJWEX8