Bruce Guthro Band, Dougie MacLean, Tina Dickow, Savage Rose, Ten Years After, Johnny Madsen & Band, Åge Aleksandersen & Sambandet, Buffy Sainte-Marie, Oysterband, Tupelo, Lucy Kaplansky og Folk the Recession.

Åge Aleksandersen & Sambandet Pressefoto

Jo, det er en broget forsamling, og her er endda kun nævnt et par håndfulde af de mere end 50 bands og solister, der i år skal fornøje, underholde og imponere Skagens blandede publikum. Skagen Festival har mange trofaste fans, heraf mange der kommer sejlende fra Norge i til tider meget luksuriøse sejlbåde. Men også campister fra nær og fjern og folk der altid kombinerer festivalens store udbud af musik med ferie i det naturskønne Skagen. Foruden alle de mere eller mindre lokale. Med andre ord er publikum mindst lige så broget som musikprogrammet på Skagen Festival nummer 43. Måtte solen skinne, for så er der slet ingen ende på den gode stemning.

I Skagen holder man fast i en formel, der virker, og hvor den måske ikke er direkte innovativ, så kommer vi mere end godt omkring alligevel. Opskriften lyder på dansk og engelsk rock og folkrock, kendte folknavne, som for de flestes vedkommende har været i Skagen før, og en lang række underholdende og stemningsskabende bands, der kan sætte liv i havnen og på torvet, som er en meget stor del af festivalens profil. Man satser ikke meget på det mere alternative eller i navne, der skal trække et helt nyt publikum til toppen af Danmark. Det drejer sig om at byde på det, som trækker kernepublikummet til og så alligevel et par små overraskelser i ærmet.

Sådan gør man i Skagen, den smukke by der helt af sig selv tiltrækker turister hele sommeren. Det er helt i orden, for det skal der være plads til. Hvor Tønder er i gang med at tegne sig en ny fremtidssikret profil med bl.a. ny alternativ-folk, men uden at glemme fortid og nutid, så henvender Skagen sig til folk, som hylder en mere traditionel tilgang til musikken. Navnene er der ikke noget galt med, og kortene er blandet, så der er noget for de flestes smag, undtagen måske lige den smalle og netop ny-folken. Og sådan. I Skagen har man i årevis haft kikkerten rettet mod bl.a. underholdende, australske bands som i år Fiddlers Feast end mod country, roots og americana, og de store danske publikumsmagneter er et must.

Når alt det er sagt, så kommer her en række navne mere: Allan Taylor, der jo er skrevet ind i  Skagen Festivals DNA ved at have leveret festivalens kendingssang, ”It’s good to see you”, og som i år står for den Song Circle, der blev lanceret sidste år i Kulturhuset Kappelborg ved torvet. I år præsenterer han Tommy Sands og Tom Donovan, og der bliver musik og snak om de enkelte deltageres sangskrivning. Tommy tager desuden sin nordirske Sands Family med, og så kommer The Kilkennys, Nalle & His Crazy Ivans, JP & The Seeger Session Band, Polecats og irske Two Time Polka, som begge faktisk byder på det mere countryprægede. Skotske Cáirdeas, svenske Crash n Recovery, Mads Toghøj Trio og en del andre danske navne, belgiske Et Encore og mange flere.

Dougie MacLean Foto: Gordon Hotchkiss

De største koncerter foregår i hhv. Sportscentret (der ikke mere hedder Badmintonhallen) og Skagen Kultur- og Fritidscenter, mens også Havnescenen og Torvescenen er ramme om både liv & glade dage og god musik.

I år er det kvinden med mere end 50 års musikkarriere, Buffy Sainte-Marie, der modtager Årets Folkemusikpris. Spændende bliver det også at høre amerikaneren Lucy Kaplansky, som vi kommer til at skrive mere om her på siden, og Tupelo – et superfedt irsk band, der også kommer til Tønder. Så et enkelt sammenfald er der altså, ligesom Bruce Guthro også er en yndling i det sønderjyske. Og Folk the Recession (genialt navn) med fem irske musikere, vi kender fra andre sammenhænge: Sangerinden Eleanor Shanley, Frankie Lane, Paul Kelly, Brendan Begley og Mike Hanrahan. Der er masser at glæde sig til.

http://skagenfestival.dk/