Townes van Zandt

Townes van Zandt

Lørdag aften på Tønder Festival byder bl.a. på en ”Townes Tribute” med mange musikere på scenen, bl.a. en af hans nærmeste venner, Butch Hancock, som hvert år selv er vært for en mindekoncert i Austin, Texas. Hans Theessink er vært på Telt 1’s scene lørdag aften i Tønder.

Townes van Zandt turnerede flittigt, også i Europa, ja selv i Danmark, hvor dog kun en lille håndfuld mennesker oplevede ham. Kort før sin død var han booket til en koncert i Viborg, som blev aflyst på grund af hans skrantende helbred. Han døde 1. januar 1997, kun 52 år gammel. Han nåede at udgive 10 albums.

Men kendte kun en smal skare danskere ham i levende live, har han dog posthumt opnået stor anerkendelse, og hele to danske plader er udgivet med coverversioner af hans sange. Dertil har en stribe amerikanske navne stadig minimum en af hans sange på det faste repertoire. Blandt mange fortrinlige fortolkere kan nævnes Emmylou Harris (“If I Needed you” og “Pancho and Lefty”), The Flatlanders (“White Freightliner”) og Cowboy Junkies (“To Live Is to Fly”), men listen er alenlang.

Endelig er ikke at forglemme Steve Earles udødelige citat: “Townes Van Zandt is the best songwriter in the whole world, and I’ll stand on Bob Dylan’s coffee table in my cowboy boots and say that”. Earle har ganske vist modificeret sit udsagn siden, men citatet er ikke sådan at slette fra det alvidende internet.

Hans Theessink. Pressefoto

Hans Theessink. Pressefoto

Hvert år holdes i Austin en fast mindekoncert for Townes på hans fødselsdag 7. marts. Vært for koncerterne er Butch Hancock, en af van Zandts nærmeste venner, der også har skrevet en smuk sang om Townes. Netop Hancock er en af flere texanske musikere, der er hyret til den store hyldestkoncert sammen med flere andre fra Austinmiljøet som Richard Dobson og van Zandts ældste søn, J.T. (John Townes van Zandt II). Det sidste er faktisk lidt af et scoop, da sønnen kun optræder yderst sjældent.

Tønderkoncertens vært er Hans Theessink, der efterhånden er en af festivalens veteraner. Desuden medvirker Mary Gauthier og Chris Smither. Nogle af disse musikere optræder også separat på festivalen, men helt uforståeligt er den karismatiske sangskriver Butch Hancock ikke mellem dem. Det synes at være en skøn, forspildt mulighed. Hancock har ikke været i Danmark i de sidste mindst 20 år, så hvem ved om danskere en anden gang får muligheden for at høre ham synge sine mange egne sange? Men heldigvis kan man af Hancocks hjemmeside se, at han opholder sig i Tønder alle festivalens fire dage, så mon ikke den højt anerkendte singer-songwriter alligevel dukker op hist og pist?

Telt 1, lørdag kl. 20. http://tf.dk/bands/hans-theessink-hyldest-til-townes-van-zandt-nl-usa/