At folkemusikken lever og trives fint, skal man ikke være i tvivl om. Pladserne på årets folkemusikstævne blev revet væk og totaludsolgt på under to timer. 180 unge folkemusikere skal samles på Tønder Gymnasium for at spille stort set 24 timer i døgnet i påskeugen, nærmere bestemt 8.-14. april. ROD er for unge mellem 15 og 25 år, der spiller folkemusik, og alle fra nybegyndere til garvede musikere kan deltage – så længe pladser altså haves. ROD hilser og siger, at man derfor roligt kan afkræfte den udbredte fordom om, at folkemusikkens endeligt er nært forestående! Tværtimod skal musikken summe vildt i folkemusikkens hovedstad Tønder, og den kulminerer i en offentlig koncert torsdag d. 13. april kl. 19.30 på gymnasiet. Billetter i døren til 50 kr.

Hal Parfitt-Murray

Hal Parfitt-Murray

Folkemusikstævnet ROD er en vigtig del af den danske folkemusiktradition og har eksisteret siden 1996.  Annelene Toft Christensen, der er med i arbejdsgruppen bag årets stævne, siger: “Ingen andre steder i Danmark mødes så mange unge mennesker for at dyrke folkemusikken. Vi mødes på tværs af forudsætninger i et fordomsfrit miljø, hvor alle er velkommen uanset genre og instrument, og den musikalske udveksling er i centrum”.

Der bliver ganske naturligt ofte sat lighedstegn mellem stævnet og den unge danske folkemusiks vækstlag, og mange af Danmarks anerkendte og professionelle folkemusikere har haft afsæt i ROD. Det er også via ROD, at de første spæde tilløb til oprettelsen af folkemusikuddannelsen på Syddansk Musikkonservatorium blev taget.

Arbejdsgruppen har hyret fire instruktører fra hhv. England, Finland, Sverige og Danmark. Det er Ian Stephenson (guitar, UK), Johanna Juhola (harmonika, FIN), Daniel Reid (folk-saxofon, S) og Hal Parfitt-Murray (violin m.m. DK). De skal instruere, inspirerer og arrangere musikken til afslutningskoncerten.

Navnet ROD er ikke en forkortelse, men refererer til, at stævnet har rod i traditionerne. Det arrangeres af en frivillig arbejdsgruppe, som vælges på det årlige stævnes generalforsamling. Stævnedeltagerne kaldes ”rødder”. Læs hele historien om ROD på www.rodfolk.dk