Børnene på Shetland lærer at spille på et instrument inden de lærer at gå. Det er nok en overdrivelse, men det er tæt på sandheden.
Musikkulturen er meget fremherskende, og selv om øerne kun har en befolkning på ca. 22.000, så er der utroligt mange orkestre, både med børn, unge og voksne.
Som Rasmus Zeeberg fra det danske band Zar har sagt: ”Hvis man banker på i et hvilket som helst hus på Shetland, så er der en i husstanden, som man kan jamme med!”
Under Folkemusik Festivalen har den lokale ungdom mulighed for at vise hvad de kan lørdag eftermiddag, da man hvert år har en koncert i festivalcentret for talenterne, og hvor fem orkestre har fået lov til at deltage i år.
Størrelsen på orkestrene varierer fra tre til fire børn, og op til 19 børn, så scenen bliver proppet med guitarer, harmonikaer, trommer og især violiner.
Under koncerten blev årets ”Young fiddler of the year” og ”Young traditional fiddler of the year” præsenteret. Det blev henholdsvis den 13-årige Kim Johnson og Lisa Fullerton på 15 år, der vandt hæderen i konkurrence med 132 andre børn under 16 år.
Shetlands nok største talent i mange år, 18-årige Maggie Adamson er produkt af det store ungdomsarbejde, og hun har allerede udsendt fem cder, her af de tre seneste sammen med veteran-guitaristen Brian Nicholson.
Maggie blev allerede for tre år siden kåret som ”Young fiddler of the year”, året efter vandt hun en pris ved Celtic Connections og samme år ikke mindre end syv priser ved The National Association of Fiddle and Accordion Clubs festival.
Rootszone har mødt den talentfulde unge pige, der fortæller: ”Jeg begyndte at spille violin, da jeg var otte år, og fik fra jeg var ni eller ti år undervisning af Alan Gifford, og han underviser mig stadig. Jeg lærte at spille traditionel musik først, og gik efterhånden over til klassisk. Jeg kan lide at lære nye melodier, og kan godt lide udfordringer med svære stykker.”
Maggie spiller harmonika og klaver på et højt niveau, og hun kan også spille flere andre instrumenter, men violinen er og bliver første prioritet.
Maggie flytter til september til Glasgow, hvor hun skal begynde på en fire-årig uddannelse på Royal Scottish Academy of Music and Drama, hvor hun skal studerer klassisk musik.
Hun spiller altid uden noder, for som hun fortæller: ”Jeg spiller musikstykkerne flere gange, og så har jeg dem i hovedet, og så behøver jeg ikke mere, så jeg er heldig. Og til daglig øver jeg mig op til halvanden time hver dag, men oftere hvis jeg skal spille en koncert eller deltage i en konkurrence. Jeg tager også til fastlandet i et par uger hvert år for at spille med et ungdomsorkester, hvor vi øver otte-ni timer hver dag.”
Den unge pige lytter selv til næsten alle slags musik, klassisk, jazz, folk og rock musik, men har også en helt anden interesse.
Maggie lyser helt op, da snakken falder på hendes fritidsinteresse sejlsport: ”Jeg elsker virkelig at sejle, at komme ud i den friske luft og komme ud og konkurrere.”
Den unge pige fortæller beskedent, at hun er udtaget til den skotske bruttotrup til de olympiske lege, men der dog er et stykke til en plads på OL-holdet. Hun har allerede kvalificeret sig til ungdoms-VM i år, og det er hun vældig godt tilfreds med. ”Jeg begyndte at sejle for seks år siden, fordi jeg så andre sejle og så fik jeg lyst til at prøve, og jeg blev bidt af det med det samme.”
Den meget sympatiske Maggie Adamson har også fremtidsdrømme: ”Jeg håber en dag at blive dygtig nok til at spille solokoncerter og tage på turne, og besøge andre lande og møde andre mennesker. Måske vil jeg også prøve at spille i et orkester et par år.”
Maggie ved endnu ikke om hendes to hovedinteresser kan kombineres på topplan, men hun håber at hun også kan blive ved med at sejle.