Hun kan opleves på Tønder Festival Circle d. 26. august sammen med sin bror Sean under deres fælles navn The Watkins Family Hour. Samme aften optræder også Mary Gauthier, ligesom en del af Folk Spot afvikles her. Jeg bemærkede først Sara Watkins ekstraordinære talenter med Nickel Creeks debutalbum i 1993.

Sammen med broderen Sean Watkins og ikke mindst fænomenet Chris Thile lavede de original, avanceret og iørefaldende akustisk musik, der skulle vise sig at være langtidsholdbar og trioen blev som et af de førende americana-navne. På de efterfølgende album blev Nickel Creek belønnet med ikke bare stor popularitet, men også mange musikpriser.

Sara Watkins havde forinden lært at beherske fiddlen af bluegrassmusikeren Dennis Caplinger, men lærte sig selv andre akustiske instrumenter og udviklede sig som vokalist og var tidligt udviklet som professionel musiker. Sideløbende med Nickel Creek fik hun tid til en solokarriere, der især tog fart, da John Paul Jones (bassist i Led Zeppelin) blev tilknyttet som producer på hendes første soloalbum “Sara Watkins”. Deres samarbejde fortsatte med en større turne i 2004 og siden en optræden på Jimmy Fallons populære TV-show.

I 2007 blev Nickel Creek stillet i bero, men det gav kun Sara Watkins mere tid til andre musikprojekter. Først dannede hun og Sean det løst sammensatte orkester Fiction Family, samtidig med at hun akkompagnerede The Decemberists, John Mayer, Tift Merritt, Robert Earl Keen m.fl. på plade og live. Samme år skrev hun en del filmmusik bl.a. som co-skribent med Grant-Lee Phillips.2008, og 2009 var hun med i supergruppen W.P.A., som udgav et selvbetitlet album. I starten af 2010 deltog hun i en turné i Skotland og England med Jerry Douglas og Aly Bain under navnet Transatlantic Sessions.

2011 udkom hendes andet soloalbum Sun Midnight Sun med gæsteoptræden af Jackson Browne og Fiona Apple, og herefter var hun i nogle år support og akkompagnatør til Jackson Browne. Med og uden bror Sean turnerede de heftigt i USA og nåede også rundt i verden på de større koncertsale og festivaler. Samme periode turnerede hun med kollektivet A Prairie Home Companion.

Når hun befandt sig i Los Angeles, optrådte hun jævnligt med Sean og forskellige kendismusikere, der var i byen. De specialiserede sig i at fortolke andres sange, og dette projekt fik efterhånden navnet The Watkins Family Hour, som i 2015 udsendte deres debutalbum. Desværre blev deres koncert i København i vinters corona-aflyst, men nu kan de opleves i Tønder Festivals Koncertrække torsdag d. 26. august.

2016 vandt hun Americana-prisen som Årets Instrumentalist og begyndte at optræde sammen med Aoife O’Donovan og Sarah Jarosz. Trioen fik efterhånden navnet I’m With Her og turnerede livligt rundt i verden i nogle år og nåede også til København. Hendes tredje soloalbum Young in All the Wrong Ways udkom i 2016 til gode anmeldelser og store salgstal.

Pandemi-nedlukningerne har givet Sara Watkins tid i indspilningsstudierne. I 2020 kom et album, som hedder Brother Sister med ja, Sean. Og da Chris Thile fik en pause i sine andre aktiviteter, blev det tid til at genaktivere Nickel Creek i forbindelse med deres 25-års jubilæum. Det er foreløbig blevet til udgivelse af ældre livemateriale samt en række livestreams, men der planlægges egentlige turnéer og udgivelse af nye sange. Hun medvirker på Phoebe Bridgers seneste album, og i foråret 2021 udkom et soloalbum med børnesange, Under the Pepper Tree, som også har fået en god modtagelse, og om nogle dage starter en Watkins Family-turné.

Nu, hvor country/bluegrass-stjernen Alison Krauss har trappet musikkarrieren ned, ser det ud til, at Sara Watkins (ligeledes med fiddle som hovedinstrument) er ved at fortsætte dennes hovedrolle, og at hun er værdig til det, ses tydeligt på baggrund af hovedaktiviteterne i hendes karriere, som her er listet. Hun har også arbejdet hårdt for det, og vi har grund til at forvente mange flere gode musikoplevelser fra hendes side.