Den irske radio RTE 1 uddeler torsdag 25. oktober for første gang sine Folk Awards, og den ene vinder blev allerede udset for et par uger siden. For det gælder en Life Achievement Award, og det er naturligvis (fristes jeg til at skrive) Andy Irvine, som skal have den. Efter en (mere end) 50 år lang karriere, hvor han har turneret på fem kontinenter, synger han stadig ”Never Tire of the Road”, og han er en af Irlands fineste og betydeligste folk-musikere.

RTE Radio 1’s chef for kunst og kultur, Anne-Marie Power, udtaler, at det er på høje tid med disse priser fra Irlands nationale radio:” Storbritannien har længe haft BBC Radio2 Folk Awards, og USA har sine International Awards. Nu udfylder vi et tomrum her med vores egne priser fra RTE Radio 1. Hvis folkemusik kan beskrives som ’musik af og for folk’, så må man sige, at Irland har en bemærkelsesværdig arv. Meget stabil, men også med fornyelser hen over generationerne. Bredden og alsidigheden på den irske trad & folk-scene er stor, og den fortjener denne anerkendelse og blåstempling. Det sker nu med RTE Radio 1’s Folk Awards”.

I alt skal der gives ni priser, og prisfesten foregår på det superfine spillested Vicar Street i Dublin. Dét sted man burde være torsdag aften, for det bliver uden tvivl et fantastisk sammenrend af en masse af Irlands bedste folk-musikere. Blandt mange andre skal Andy Irvine naturligvis spille, udover at modtage sin pris, og hans gamle ’pal’ Christy Moore ligeledes. Eleanor Shanley skal optræde ligesom en hel masse af de nominerede. Syv priser går til hhv. bedste nye folk-artist, bedste gruppe, bedste album, bedste sanger, bedste instrumentalist, bedste originale trad-track og bedste originale folk-track. Desuden skal en vigtig musiker modtage en plads i Hall of Fame, og denne musiker/sanger afsløres først torsdag aften. Uden tvivl en vi alle sammen kender, og man har jo lov at gætte.

Aftenens underholdning kommer også fra bl.a. Lankum, som man kunne høre på årets Tønder Festival. De er nomineret for hele to traditionelle tracks og ovenikøbet også i to andre kategorier, så mon ikke der falder mindst én af? Muireann Nic Amhlaoib er nomineret som Best Folk Singer of the Year og for Best Traditional Track, ligesom Niall Hanna, som også kan risikere at få en pris som bedste nye artist. Seamie O’Dowd kan blive årets bedste instrumentalist, ligesom bl.a. Martin Hayes og Zoê Conway, som ses herunder.

Zoe

Der er også en pris for Best Traditional Folk Track, dvs. at der skelnes mellem trad track og trad folk track – meget fint, synes jeg. I den sidstnævnte kategori er bl.a. Lúnasa & Nathalie Merchant nomineret. For Folk Album of the Year/årets bedste album er veteranerne Altan nomineret blandt fem andre navne – for deres album The Gap of Dreams. Også her dukker Muireann Nic Amhlaoibh op med albummet Foxglove & Fuchsia og We Banjo 3 ligeledes med deres album Haven. Alt dette er måske lidt uoverskueligt, men se dem alle sammen på Rte.ie/folkawards. Hele showet sendes live kl. 20 irsk tid.

muireann

Tilbage til Andy Irvine, der var med i supergruppen Planxty – som kickstartede den nye folkemusik-æra i slutningen af 1970’erne. Irvine var også en af Sweeney’s Men, gik med i Patrick Street, Mozaik, LAPD (Liam O’Flynn, Andy, Paddy Glackin og Donal Lunny) og senest i Usher’s Island. Hans samarbejde med Paul Brady er også et af mange højdepunkter. Han har altid sideløbende dyrket sin imponerende solokarriere, hvor han har været tro mod folkemusikken, men også udforskende og utroligt facetteret i sin musik og tilgang til den. På guitar, mandolin, mandola, bouzouki, mundharmonika og ikke mindst hans markante, unikke vokal.

Hans første og største inspiration var folklegenden Woody Guthrie, som satte ham i gang som 15-årig. Andy har skrevet mange sange og især hans ”Never Tire of the Road” er blevet synonym med ham, for han har virkelig slidt vejene tynde i sin lange karriere. Hans vurdering er, har han sagt til The Irish Times i forbindelse med den kommende pris, at ”den traditionelle musik i Irland er i gode hænder i de næste par generationer”.

Musiker Andy Irvine

Han har selv spillet folk og trad, mens det hverken var populært eller profitabelt, men hvad siger han til dens aktuelle status? Jeg tror ikke, at musikken nogensinde har været stærkere end nu. Nogle af de unge ’kids’ kan spille sokkerne af os andre, jeg ved ikke, hvordan de kan det (allerede). Han insisterer på, at heldet var med ham – at han var med i det rigtige band på det rigtige tidspunkt, da han kom med i Planxty. Og at det legendariske band igen opnåede kultstatus m,ange år senere, da de igen spillede sammen i 2004, synes han ”var magisk.

Personligt synes jeg, at vi aldrig havde været bedre, hvilket var mærkeligt, når vi alle sammen var i tresserne”! The Irish Times bad ham vælge kun tre sange fra hans egen produktion, og det blev You Rambling Boys of Pleasure, The Blacksmith – og Never Tire of the Road! KÆMPE TIL LYKKE, ANDY.

Link: Rte.ie/folkawards

Fotos: Julianne Rouquette, Béla Kása og Bríd Ni Luasaigh.