Sangka

Sangka

Kvartetten Phønix er klar til at tage på turne i det ganske land, men har fået forstærkning i form af Guzheng-spilleren Sangka. En Guzheng er et ca. halvanden meter langt instrument med op til 21 strenge, som er placeret vandret foran musikeren ligesom et keyboard.

Phønix mødte Sangka sidste efterår ved åbningen af det danske kulturinstitut i Beijing. Her prøvede de for første gang at forene dansk og kinesisk musik, og da det faldt godt ud, blev de enige om at fortsætte samarbejdet. I maj spillede Sangka således med Phønix på Spot Festival i Århus, og i august vendte hun tilbage til en koncert på Mors. Nu er hun igen i Danmark og skal med på en turné med ikke mindre end 21 koncerter på 11 dage! Foruden seks ”almindelige” koncerter står der en brunch-koncert og tre familiekoncerter på programmet og ikke mindre end 11 skolekoncerter.

Jesper Vinther

Jesper Vinther

Jesper Vinther fra Phønix fortæller: ”Vi er ved at være klar nu og har øvet og forberedt så meget, som vi nu kan. Sangerinde Karen Mose tilføjer: Sangka hopper jo ikke bare ind. Hun øvede sammen med os op til Spot, og så kunne vi både øve og spille et stort repertoire sammen ved kulturmødet på Mors. Det begyndte med, at vi spillede vores numre for hende i Beijing, og så lagde hun sig ind i det med sit instrument, som spiller i nogle særlige tonearter. Når vi spiller sammen, bliver det et miks af dansk og kinesisk. Og det smitter af på os, så vi også er begyndt at drømme musikmæssigt på kinesisk”.

”Når vi kommunikerer sammen, kan der opstå lidt forvirring på skrift, men til gengæld går det fint på skype. Men ellers er det lidt svært, for vi kan ikke udveksle lydfiler via facebook, youtube eller dropbox, da der ikke er adgang til disse i Kina. Men disse produktproblemer løser vi ved at udveksle usb-stik og cd’er. I praksis er der mange ting, man ikke behøver aftale på forhånd med musikken. Hun har en plads hos os og en rolle i mange af vore numre. Desuden præsenterer hun også eksempler på kinesisk musik”, siger Jesper Vinther.

Karen Mose fortæller videre: ”Vi har jo spillet sammen nogle gange nu, og vi har også prøvet at sætte os ind i det kinesiske, og jeg har forsøgt at lære en kinesisk børnesang. Men efter kulturmødet på Mors er vi virkelig blevet rystet sammen, og hun synes virkelig, at hun har mødt os og vil komme til at savne os. Så forholdet har udviklet sig, så vi nu er kommet dybere ned i et menneske, der kommer med en helt anden hverdag og med en anderledes kulturel baggrund”.

Karen Mose

Karen Mose

De to musikere forklarer også, at Sangkas Guzheng instrument er højt profileret i hjemlandet, hvor der findes ca. seks millioner eksemplarer af det klassiske instrument.

”Hun spiller den traditionelle kinesiske musik meget graciøst. Hun har fortalt, at det er meget svært at finde originale tekster og melodier i Kina efter kulturrevolutionen. Sangka er meget åben og bliver kastet ud i noget helt andet, når hun skal spille vores musik”, siger Karen Mose.

”Det er jo heller ikke, fordi vi skal dykke ned i kinesisk musik, selv om vi lærer en masse om både kultur og musik. Kineserne har været meget interesseret i os og vores musik, og de er meget høflige og hjælpsomme”, siger Jesper Vinther: ”Men nu glæder vi os til at komme ud og præsentere musikken. Både ved koncerterne og ved skolekoncerterne, hvor børnene også vil opleve det kinesiske element, både med melodier og danse og så lidt fælles klappen og rytme”.

Phønix og Sangka kan opleves fra 24. september, hvor bandet åbner deres koncertrække i Søndersø og så i Metronomen i København, inden det går løs i Aalborg, Horsens, Vanderup Skole i Sydslesvig, Bov, Aabenraa, Feldsted, Magtenbølle og den afsluttende koncert i Gimle i Roskilde 4. oktober. Foruden alle skolekoncerterne fortrinsvis om formiddagen.

https://www.youtube.com/watch?v=rEXQfiMElQU

https://www.youtube.com/watch?v=pj–NASETyA

www.phonixfolk.dk

Phønix

Phønix