fuchsia

Fuchsia Pressefoto

Så er Sønderho og Fanø på spil og i spil igen, og denne weekend gælder det så Fanø Free Folk Festival. Ordet outsider skal på alle måder forstås positivt måde, og det er et, festivalen selv bruger. Den og dens musikere er i højeste grad eksperimenterende og fritænkende, som navnet jo også tilkendegiver. Som Informations anmelder Ralf Christensen skrev efter sidste års festival, hvor han tydeligvis blev taget med storm: ”Vi flytter ind i Sønderho med hud og hår” og ”traditioner smadres lige så ofte, som de bæres videre”.

FFFF kaldes en mikrofestival, og lille er den jo, hvad angår kapacitet: 150 billetter har været i forsalg og er udsolgt, men der skulle være nogle stykker at købe ved døren. Men der er dog mere end 20 koncerter og bands – én koncert ad gangen og overvejende i forsamlingshuset. Der er musikere fra ikke så få lande som f.eks. USA, Canada, Tyskland, England og selvfølgelig Danmark. I år repræsenteret af bl.a. F.E. Denning, Lars Bech Pilgaard og Blomquist foruden den dansk-amerikanske duo Blood On A Feather, der skal spille sammen med svensk-amerikanske cellist Helena Espvall. Det engelske syrefolk-band Fuchsia kommer også – deres debutplade kom i 1971, så der er næppe tale om de rene ynglinge (derfor kan de jo godt blive yndlinge ;-). Hovedmand (og måske eneste fra dengang?) er Tony Durant.

I det hele taget skal man ikke forvente sig folkemusik ”like it used to be” (det skal man for resten ofte ikke!) – men på FFFF ligger det i hele festivalens frihedskoncept at eksperimentere og udvide grænser betragteligt. Som Ralf Christensen skrev, så ”gør man op med vante forestillinger om, hvad folkemusik kan være” og ”øens stærke lokalkultur fortoner sig under en empatisk invasion af musikere fra hele verden. Det er en festival, der sætter intimitet over kapacitet, nærvær over massepsykose”.

At der er råhyggeligt og et stort fællesskab i og omkring Sønderho Forsamlingshus lægger han ikke skjul på, især hvis man netop går efter den mere ekstreme outsider-folk. Fanø Free Folk Festival var også med i en lille københavnsk tredages folk-festival for et par uger siden sammen med Folk Danmark. Sideløbende (med en dags overlap) havde ROSA arrangeret folk-koncerter i to dage (med fire-fem stk. om dagen) på en anden nørrebrosk plads. To fine initiativer, men kunne de ikke have spillet bedre sammen? På den anden side og som flere sagde: ”Jo mere folk des bedre”. Det er sandt nok, men alligevel. Samtidig var vejret desværre ikke det bedste, men begge steder mødte et ganske pænt publikum op. FFFF starter fredag d. 24. og slutter søndag d. 26. juli.