Netop udkommet (i dag) 8. november er denne sang fra projektet ”Small Languages Rock”, som er en hyldest til det grønlandske sprog og til alle modersmål i hele verden. ”Small Languages Rock” er et non-profit-projekt, der gennem musik sætter fokus på små sprog, truede sprog og sprog i det hele taget som en vigtig del af verdensarven.

Oqaatsigut/The Language Song’ er indspillet af Sikkei & TNA og udkommer, med støtte fra NAPA, Nordens Institut i Grønland, på både grønlandsk og engelsk. Der var/er lanceringsreception på dagen kl. 16.45 på Nordatlantens Brygge på dagen.

”Oqaatsigut/The Language Song” har Sikkerninnguaq Møller Sørensen på vokal, og hun akkompagneres af Torbjørn Eika Jørgensen på cello, Natalia Gordeyeva på violin og Andreas Flensted-Jensen på piano. Sangen er skrevet af Yair Sapir, Malik Chemnitz og ChrisEne Tongue. Foruden at være sangskriver er Yair Sapir lektor i svensk og PhD i nordisk lingvistik, og det er ham, som står bag non-profit-musikprojektet ”Small Languages Rock”.

Formålet er at styrke og udbrede kendskabet til små sprog i hele verden. Denne gang altså med det grønlandske sprog i fokus. Og det er en dejligt stemningsfuld sang på én gang hemmelighedsfuld, når man ikke forstår sproget og samtidig appellerende, fordi grønlandsk, især når det synges, er så smukt. Sangen er d. 8. november udkommet på alle streamingtjenester.

Fra 1950’erne blev det grønlandske sprog til fordel for dansk. Men siden er der kommet meget større bevidsthed om, hvor vigtigt det var og er at bevare grønlandsk sprog og kultur, og siden 2009 har grønlandsk været anerkendt som Grønlands eneste officielle sprog. Det er derfor ikke nu et truet sprog, men det anes omkring halvdelen af verdens sprog for at være.

Med denne sang ønsker vi at sætte fokus på, hvor vigtigt det er at bevare de oprindelige sprog og kulturer, og sprog generelt, som en del af verdensarven og samtidig at gøre det med et stykke musik, som kan være til glæde for alle, siger Yair Sapir. Grønlandsk tales i dag af ca. 60 000 mennesker og udgør en del af en større sprogfamilie, som også tales i Canada og Alaska. Fra 2022-32 er det FN’s internationale år for oprindelige sprog.