Det kom som en stor overraskelse, at en simpel folkesang for nylig indtog førstepladsen på Billboards Hot 100-liste. At en sanger/sangskriver med elementært guitarspil optaget med en mobiltelefon, og som ingen havde hørt om, pludselig kunne udkonkurrere alle superstjernerne med deres lækre produktioner og velsmurte PR-maskiner, havde ingen set komme.

Men Oliver Anthony, som han kalder sig og hans sang ”Rich Men North of Richmond”, er i uhørt grad blevet en viral sensation. Først begyndte konservative personer og influencers at sprede sangen på de sociale medier, men nu har hele USA taget den til sig som en slags slagsang, brugt den i præsidentkampagnen og som diskussionsemne på de store TV-kanaler. Selv om Anthony har forklaret, at hans sange ikke har noget med de politiske fløje at gøre: ”Den handler om frustrationen over, at systemet ikke støtter dets mennesker”, har han udtalt.

”Livin’ in the new world/With an old soul/These rich men north of Richmond/Lord knows they all just wanna have total control”- lyder da også mere som en gammeldags protestsang. Anthony har formået at ramme en nerve og har sat nogle ord på en almen holdning i USA 2023. Han er blevet en autentisk stemme i et splittet USA, som ikke kan finde et samlet politisk ståsted, men hvor langt de fleste er enige om, at deres situation er uholdbar. Rig mod fattig, syd mod nord, øst mod vest, by mod land, demokrater mod republikanere. De forenede Stater og det forenede folk, som vi troede vi kendte, er måske alligevel ikke så forenede.

Al postyret omkring sangens popularitet har naturligvis bevirket, at de få andre sange, han har skrevet, er blevet boostet, så også ”Ain’t Gotta Dollar”, ”Doggonit” og ”90 Some Chevy” er blevet hvermandseje. Desuden er han blevet tilbudt kontrakter med store beløb, som han har afslået. Ifølge kommentarer på sociale medier har han kun givet et par koncerter. Første gang dukkede 50 publikummer op, næste gang 5000. Det skræmte ham, så muligvis nøjes han med at optage sine sange hjemme og fortsat udsende dem på sociale medier. https://www.youtube.com/watch?v=sqSA-SY5Hro