Fredag 19. april uddeles Carl Prisen for første gang. Det sker ved en prisfest i Mogens Dahl Koncertsal på Amager i København med levende musik samt Johan Olsen fra Magtens Korridorer og Michael Bojesen, dirigent og komponist, som konferenciers.

Dansk Musikforlæggerforening (DMFF)  har indstiftet den nye pris for at hylde og hædre komponister og tekstforfattere. Selv om prisen er opkaldt efter den verdensberømte og yderst produktive klassiske komponist og dirigent Carl Nielsen (1865-1931), uddeles den ikke bare inden for klassisk musik, men også inden for den rytmiske musik. DMFF synes, at det er på sin plads ikke kun at fokusere på udøvende kunstnere, som mange awardshows ellers gør, men også at henlede opmærksomheden på, at dansk musik er i verdensklasse, og at der eksporteres danske sange til hele verden.

 Som ”Årets talent” inden for rytmisk musik er følgende nomineret:

Bandet Lukas Graham med Lukas Forchhammer i forgrunden foruden Stefan Forrest, Sebastian Fogh og Morten Ristorp Jensen. Firkløveret røg totalt til tops i løbet af 2012 med først ”Drunk in the Morning” og derefter flere andre hits. Bandet optrådte med enorm succes på årets Tønder Festival. De spiller ikke folk som sådan, men Lukas Forchhammer har et tæt forhold til netop denne festival og kan faktisk i den grad synge (irsk) folkemusik, når det passer ham.

Julia Fabrin Jakobsen har været råspillet især som del af duoen Shoes for Julia, hvor hun synger sammen med Søren Sko. Hun har skrevet den danske vindersang til det kommende Melodi Grand Prix (sammen med Lise Cabble). Julia Fabrin har skrevet sange til artister i ud- og indland, bl.a. til Sanne Salomonsen og startede i The Fireflies, som blev dannet i forbindelse med X-Factor 2010.

Slowolf fik også sit store gennembrud i 2012 med bl.a. ”See U in My Dreams” og spillede sin  debutkoncert på Roskilde Festival. Bag navnet står en enkelt musiker og producer, nemlig Andreas Asingh, der skaber store, elektro-pop-rock-hiphop-lydbilleder og tidligere har spillet i bandet SMALL

I kategorien Årets komponist jazz/folk/world er Nicolai Munch Hansen, Carsten Dahl og Jakob Bro nomineret, og som komponist inden for rock/pop er Christian Juncker, Jannis Noya Makrigiannis og Aura Dione nomineret. Som årets tekstforfatter er Juncker igen på listen over nominerede foruden Marie Key og Mads Langer, Boe Larsen og Morten Woods. Aura Dione er også nomineret både for Årets internationale gennembrud og Årets sang, ”In Love With the World”. Mads Langer & co. bejler også til titlen for årets sang med ”Overgi’r mig langsomt.” Tredje nominerede i denne kategori er ”Sedated” af Choir of Young Believers.

Vi skal selvfølgelig ikke glemme priserne inden for kategorierne: Årets klassiske komponist – stort ensemble,  Årets klassiske komponist – lille ensemble og årets kompon ist inden for børnemusik. Det er naturligvis vigtigt, blot ikke så meget lige på dette site.

Årets mest spillede sang og Årets Ærespris skal også have en Carl Pris. Æresprisen skal gives til en person, der er betydningsfuld for dansk musikliv, og som har haft særligt fokus på arbejdet med danske komponister og tekstforfattere eller selv er skabende kunstner. Prisens 25.000 kroner skal prismodtageren give videre til en kunstner efter eget valg. Denne kunstner vil være blandt de optrædende ved prisfesten – sammen med Kira Skov featuring Jakob Bro og Nicolai Munch-Hansen samt Andreas Fosdal Kvartetten.

Dansk Musikforlæggerforening, som er brancheforening for de professionelle musikforlag i Danmark, har 19 medlemmer. Se mere på www.dmff.dk