Folkeklubben

Folkeklubben

Torsdag blev den 45. Skagen Festival åbnet med de første af fire dages koncerter i Kultur- og Fritidscenter, på Torvescenen og Havnescenen foruden koncerter på Ruths Hotel i Gl. Skagen og ekstra koncerter i Skawbaren.

Flere timer før den officielle åbning kunne man på Torvescenen blandt andre opleve den talentfulde danske kvartet The Folk Factory. De demonstrerede, at folkrock kan spilles på mange måder, og bandets ballader og energiske folkemusik gik rent ind hos et fyldt telt. De kunne nyde et varieret sæt, hvor både banjo, mandolin, harmonika og slagtøj blev brugt flittigt som supplement til keyboard og guitar. Samtidig udmærker bandet sig ved, at der er flere vokaler, som betyder sort variation i repertoiret, der også indeholder instrumentale numre. Folk Factorys store force er absolut up-tempo numre, hvor alle fire medlemmer energisk kommer ud over scenekanten.

skagen logoFrederikshavns borgmester Birgit Hansen åbnede festivalen om aftenen ved blandt andet at bruge citater fra danske musikere, som passede fint på Skagen festivalen. F.eks. ”Jeg er ikke som de andre, jeg er noget for mig selv” og hun hyldede de mere end 500 frivillige, der gør et stort og uundværligt arbejde både før, under og efter festivalen.

Folk Factory

Folk Factory

Så begyndte festen ellers med meget oplagte Folkeklubben, som med sædvanlig lune og gode historier med lokalt tilsnit fik publikum med fra starten. Selv om man har hørt dem nogle gange før, så har trioen forstået at forny sig med deres koreografi af numrene, så oplevelsen ikke er den samme hver gang. Bandets andet ekstranummer ”Fedterøv” blev givet akustisk fra balkon-gangen øverst i Kulturcentret, inden de fik to piger med på scenen, som var cyklet fra Holstebro til Skagen for at se netop Folkeklubben.

DSC_1269

The Young Dubliners

Aftenen sluttede med The Young Dubliners. Alle sammenligninger med det legendariske irske band blev skudt i sænk fra første strofe. Det blev en koncert med folkrock, hvor volumeknappen stod i det røde felt under størsteparten af kvintettens numre. Bandets violinist Chas Waltz var den store oplevelse med sin entusiastiske og energiske udfoldelse på scenen, og han blev da også efterladt alene under et af de sidste numre, hvor han gav en næsten klassisk violinkoncert.

Ellers var bandet bedst i de numre, hvor de havde ladet sig inspirere af den keltiske musik, da mange af de øvrige numre kørte lidt i samme rille og med en overdreven styrke, som oftest kvalte den ellers udmærkede forsanger Keith Roberts vokal. Måske havde en del af publikum forventet mere traditionel irsk musik, da der under koncerten sivede en hel del ud af salen.

På fredagens program i Kulturcentret bliver vestjyske ”Mariehaven” for en stund flyttet til Skagen. For det er Helge Engelbrecht og Tommy Rasmussen med deres band Neighbours & Friends, der står på scenen, og de bliver efterfulgt af JP & The Seeger Session Band.

Chas Waltz

Chas Waltz