De 25 kompositioner i den melodisamling, som Morten Alfred Høirup udgav noderne til i juni måned, er testet ude i virkeligheden, men fem af dem er dog ret ny-skrevne. Sådan skriver han selv i indledningen, og mange ved nok også, at MAH har turneret meget ekstensivt igennem mange år med sine kompositioner, in guitar og sang – og med mange andre musikere – ikke mindst i duo med Harald Haugaard igennem 10 år fra 1998 til 2008.

Det fortæller han også om i denne nodebog, hvor han på de første syv tætskrevne sider fortæller om sin karriere, der startede i en ung alder, hvor han var med i sin far, Fin Alfred  Larsens bryllupsorkester. Man forstår, at det var en god læretid. Det viser Mortens karriere jo også tydeligt, hvor han har sat sit præg på dansk folkemusik, f.eks. med de nærværende 25 kompositioner, og ikke mindst på den danske folkemusikscene og diverse samarbejder.

Melodibogen har han selv udgivet i samarbejde med Edition Svitzer, og det indeholder en række gode historier fra hans mange turneer og dermed rejser, og dermed de mange mærkelige, sjove, uventede, besværlige oplevelser, man kan komme ud for undervejs. Det er sjov og interessant læsning.

Man kan også erfare, at Morten tidligt kom i gang med at skrive filmmusik, og som han skriver, så ”er det mest spændende at skabe musik, når man ved, at den skal bruges til noget konkret. Det tænder mig ikke at komponere til skrivebordsskuffen”. Vi kan også læse om baggrunden for de enkelte melodier.

Turneret meget har han også med American Café Orchestra med den finske musiker Tapani Varis og den amerikanske violinist Ruthie Dornfeld. Det er hende, der har oversat Mortens historier til engelsk. Kristian Bugge, Gangspil, Himmerland, Mia Guldhammer og andre er også blandt hans vigtige partnere i musikken.

Og det er sangeren Karen Moses fortjeneste, at der faktisk er noder i denne nodebog, for selv skriver den dygtige komponist og musiker ikke selv noder! Det tog tid for mig at finde en person, der kunne spille nogle af melodierne for mig, som absolut intet ved om noder, så det er en delvis undskyldning for denne sene anmeldelse. Ingelas Vals gjorde især stærkt indtryk på mig, mange ved nok, hvorfor netop denne er så vigtig.

MAH har også i høj grad arbejdet som musikjournalist, bl.a. på DR, og nu årevis på radiofolk.dk, den ikke-kommercielle online-radiostation for dansk roots- og folkemusik og med de nu foreløbig 103 podcasts, Katten i Sækken, som han har produceret med interviews, folk-nyheder og livemusik. Foreningen Mediehaven.dk står bag med MAH som formand og seks andre som f.eks. daglig leder for Tempi, Torben Eik Jacobsen, og Erling Olsen fra Go Folk.

Bogen koster 150 kr. (eller 20 euro) + forsendelse. Bare skriv til mortenalfred@gmail.com Det vil jeg varmt anbefale ”Ingela’s Waltz – 25 New Danish Folk Melodies” og samtidig lykønske Morten med denne bedrift (men bed mig læse korrektur på andet oplag.