Vi takker for denne musik-rejsereportage fra Rod Sinclair. God idé. Andre er velkomne til at sende spændende, inspirerende og interessante musikalske rejesereportager til rootszone.dk

På 17 dages turné i det sydøstlige Afrika spillede Rod Sinclair på skoler og seminarier, og både de mange skolebørn og de voksne sang med på de nordiske, danske sange og skotske sange. I det hele taget mødte han et lydhørt publikum overalt.

Da Sula spillede i Australien i januar for nogle år siden, slog det mig, at en tur syd for Ækvator kunne være en god løsning på vinterproblemet. Så da jeg hørte, at en af mine venner arbejder med læreruddannelse i Malawi, og der kunne være brug for noget musik i denne sammenhæng, var november måned et naturligt valg. For i november længes man ofte langt væk til varmere himmelstrøg – og helst for at spille.

Vi aftalte koncerter i skoler og ungdomsklubber, foreninger, på hoteller og restauranter og workshops for lærerstuderende om brug af sange i undervisningen. DJBFA godkendte kontrakterne og bevilgede dækning for rejse- og opholdsudgifter fra udlandspuljen. Så er det afsted:

Rejseoppakningen består af min gamle, meget berejste grønne kuffert på hjul og Erik Markussens gode banjo i en rygpose, som også rummer tandbørsten og andre nødvendigheder, når nu kufferten bliver væk. Flyrejser med guitar er legendarisk problematiske. Jeg nøjes med banjoen på denne tur, fordi den er mindre skrøbelig end en guitar, og den kommer med ind i kabinen hver gang uden diskussion. Banjoen skal hjem til Afrika.

Kufferten bliver dog ikke væk under flyveturen sydefter: Kastrup, Bruxelles, Paris, Addis Ababa, Lilongwe, helt fejlfrit. Ankomst 14. november med koncert samme aften. Jeg når at optræde 17 gange på de 17 dage, jeg er i Malawi. Hjemturen tager 53 timer i stedet for de beregnede 23, med utilsigtede overnatninger i Addis Ababa og Frankfurt. Samt togsammenbrud på Fyn. Hjemturen hedder altså Lilongwe, Lubumbasha (Congo), Addis Ababa (overnatning), Frankfurt (overnatning), Kastrup, Middelfart (skift), Fredericia (skift), Bramming (intet tog: Blaffe hjem til Ribe).

Malawi er farverig, frugtbar, og folkerig. 14 millioner mennesker på et areal knap tre gange Danmarks burde ligne Danmarks befolkningstæthed. Men malawianerne er på gaden, på vejene, allevegne. At gå er et livsvilkår i Malawi. De kan gå fra tre morgen til 10 aften, dag efter dag, ofte med stor baljer eller bylter på hovedet.

Mankhamba er en landsby i Thyolo distrikt i det sydlige Malawi. Mankhamba-skolen har 12 klasseværelser, et kontor, 12 lærere, 6 praktikanter – og 1700 børn. Dem spiller jeg skolekoncerter for – tre i rap. Med voksende tilhørerantal, for dem, der har hørt musikken, vil høre mere. Når klasseværelserne bliver for små, synger vi sammen under træerne på gårdspladsen. De synger med fra første færd, firestemmigt, af karsken bælg.

Inden afrejsen, hjemme ved computeren, har jeg lavet to CD’er: En til skolebørn med skolekoncerternes sange, og en med sangene til de studerende på seminarierne. Skolerne og seminarierne får cd’erne som gave, så de kan bruge sangene fremover.

Satemwa er en teplantage, arvet fra den britiske kolonitid. Skolen, som ligger inde på plantagens næsten ni kvadratkilometer areal, har en halv snes klasserum og 1400 børn. Også her foregår koncerten udendørs. En naturlig forsænkning og et kæmpetræ giver en forbløffende god akustik. Chamasowa – også i Thyolo regionen – ligger smukt på en bakketop med flot udsigt over dalen og til bjergene. Også her synger børnene og lærerne med, firestemmigt og for fuld hals, som om de havde kendt sangene hele deres liv.

De seminariestuderende synger også godt og spørger, om de må komme med til aftenkoncerterne inde i byen. 12 fra Dowa College og 10 fra Amalika College er derfor med til koncerterne i hhv. Lilongwe og Blantyre og er et kæmpehit med publikum.

Jeg har tre forskellige repertoirer med: Et til skolebørn, et til lærerstuderende og et til aftenskoncerterne. De første to er på engelsk med overskrifterne Songs in the English Class og med Teaching English with Songs.

Det tredje sæt indeholder bl.a. mine oversættelser af danske og nordiske sange, som ellers er lukket land for udenlandske tilhørere. Clouds over Woodland (Det haver så nyeligen regnet), Face the Foe (Kringsatt av fiender / Sång til ungdommen), Skipper Clements (Skipper Clements morgensang), Stars (Som stjernene på himlen), Woodlands (I skovens dybe stille ro), …. De fine melodier og teksterne, som ligger meget tæt op ad de danske oplæg, vinder stor lydhørhed.

Så gik det hjemover med banjoen og mange oplevelser med i bagagen. Sådan her så turen ud i november 2012:

Tirsdag 13: Fly Kastrup-Bruxellee-Paris-Addis Ababa i Etiopien.

ons 14: Lilongwe i Malawi. Indkvartering. Koncert for personalet.

tors 15: Dowa Teachers’ Training College: Workshop – Songs in the English Class.

fre 16 : Dowa TTC: Workshop – Songs in the English Class. Koncert på Ulendo Centre, Lilongwe.

lør 17: Ttil Monkey Bay, Liwonde Game Reserve. Shire River.

søn 18: Liwonde Game Reserve. Til Zomba og Blantyre.

man 19: Til Amalika, Thyolo District. Indkvarteret på et børnehjem.

tirs 20: Amalika TTC: Workshop – Songs in the English Class.

ons 21: Skolekoncert: Mankhamba. Workshop Amalika TTC.

tors 22 : Skolekoncert: Chamasowa. Workshop Amalika TTC.

fre 23: Workshop Amalika TTC. Aftenkoncert: Annie’s Lodge, Blantyre.

lør 24: Middagsseance på kunstcaféen La Caverna, Blantyre. Aftenkoncert: Victory Orphanage.

søn 25: Fridag. Rundvisning på teplantage.

man 26: Skolekoncert: Satemwa. Workshop Amalika TTC.

tirs 27: Koncert: Newlands Retirement Home, Blantyre. Plejehjem for imperiets veteraner.

ons 28: Rejse til Limbe, Lilongwe, Dowa.

tors 29: Fridag i Lilongwe.

fre 30 : Fly Lilongwe, Lubumbasha (DR Congo), Addis Ababa…

lør 1. dec: Frankfurt…

søn 2. dec: Og så endelig Kastrup! Og så videre…