Vi kommer vidt omkring i denne måned på Tivolis folk & world-mandagsaftener. Denne gang fra det afrikanske kontinent, dog via en dansk musiker, over Danmark under et italiensk-klingende navn, via Grønland til Færøerne/Canada. Koncerterne foregår fra kl. 19 til lidt efter 20 på dette års nye, fine scene, Orangeriet.
Musikken begynder på sin vis i Østafrika, nærmer betegnet i Tanzania, hvor danske Espen Sørensen har tilbragt store dele af sit liv og har succes med sin musik. Han er den Mzungu Kichaa, der står på plakaten mandag d. 7. august. Det betyder ”den skøre, hvide mand” og er simpelt hen hans afrikanske alter ego. Med sig har han ikke mindre end seks musikere, og tilsammen spiller de Bongo Flava-stilen, der er et miks af reggae, rap, afropop og traditionel tanzaniansk musik. Espen Sørensen har været nomineret til både Best World Album og Best World Track. Det skal nok blive en musikalsk farverig aften.
Den 14. august går det fra Østafrika til lille Danmark – men under et mere eksotisk navn, nemlig Il Tempo Gigante. Bag det finder man Rolf Hansen (øverste foto: Martin Dam Christensen), som befinder sig i et musiklandskab af elektroniske loops, americana og slideguitar, og der skulle være både Simon & Garfunkel og melodisk westernstemning at finde i musikken. Rolf Hansens alias Il Tempo Gigante handler faktisk ikke om tempo eller fart, men om en sindsstemning og udvekslingen af energi mellem publikum og dem på scenen. For selv om han kalder sig et enmandsprojekt har han denne aften musikerne Jonas Westergaard og Peter Bruun med sig.
Og så til Grønland med Nive & The Deer Children mandag d. 21. august. Nive Nielsens helt igennem grønlandske baggrund har stor betydning for musikken, som nogle har kaldt inuit/Inuk-indie. Men hun har også været ude omkring i verden for at spille og for at blive inspireret i andre retninger. Det kan man høre på hendes andet album Feet First, som er indspillet delvis undervejs på rejser og turneer i USA, Canada og et par lande i Europa. Sangene er ofte finurlige hverdagsbetragtninger, som hun synger på både grønlandsk og engelsk. Til dem bruger hun bl.a. ukulele, sav, klokkespil, horn og melodica. I 2012 blev Nive Nielsen hædret med Kronprinsparrets Stjernedryspris – nærmest inden hun overhovedet havde stået på en scene. Hun bør opleves – og spiller også på årets Tønder Festival.
Lena Anderssen er født på Færøerne med norsk-canadisk far, men boede det meste af sin barndom i Canada, indtil hun vendte tilbage som 17-årig med sine mor og søskende. Hendes musik er blevet kaldt nordatlantisk poesi-pop inspireret af folk og country. Hendes stemme er levet liv, og sangene rummer historier om bl.a. egne smerter fra livet i Canada, hvor hun dog ofte turnerer. Senest har hun haft succes med sit fjerde album fra 2016, Eagle In The Sky, som Gaffa roste med bl.a. ordene: Hendes sange løfter sig over mainstreamen, og hendes talent folder sig fint ud. Hun har indtil videre modtaget fire Faroese Awards for sin musik og er netop nu nomineret i 10 kategorier i Canada til Just Plain Folk Awards. Når hun spiller i Orangeriet i Tivoli den 28. august har hun muligvis modtaget nogle af dem.