Denne gang handler det om tre navne fra USA, to store, irske bands, nemlig Altan og Kila, en engelsk folksinger og to danske: Trioen Twang og sangskriver Kasper Bach. Årets program når som sædvanligt ud i mange hjørner og er nu oppe over 60 navne, nemlig også de udvalgte til Folk Spot, som er beskrevet ved siden af denne artikel.

Altan, Pressefoto

Altan har været her seks gange før, men det er altså over godt 35 år, senest i 2017, da de var på deres 30-års jubilæumsturné. Altan blev dannet af Mairéad Ní Mhaonaigh og hendes nu afdøde mand, Frankie Kennedy, og de skabte stor opmærksomhed i miljøet med folkemusikalske rødder i Donegal. Ní Mhaonaigh har irsk-gælisk som sit modersmål og har fortolket en lang række af de traditionelle sange. Hun har altid været bandets charmerende frontfigur på sang og violin, og i dag består Altan af Ciarán Curran på bouzouki, Martin Tourish på harmonika og guitaristerne Dáithí Sproule og Mark Kelly. Altan har turneret overalt i verden og har arbejdet sammen med store navne som Dolly Parton, Jerry Douglas og Mary Chapin Carpenter. ”The Gap of Dreams” fra 2018 er deres seneste album og samtidig en musikalsk rejse tilbage til Donegal.

Siden slut-firserne har Kíla vendt op og ned på de irske folk-traditioner. Det definerer sig som ”irsk verde irsk trad som startpunkt, men de mange udtryk er markant for deres musik. Kila har optrådt i 35 lande og ved mange festivaler, og de har produceret musik til film og tv-serier. I 2010 var gruppen med på soundtracket til animationsfilmen “The Secret of the Kells”, der opnåede en Oscar-nominering, og i 2015 var de med til at lave musik til endnu en Oscar-nomineret animationsfilm, “Song of the Sea”. Kílas farverige medlemmer er de tre brødre Ó Snodaigh: bodranspiller Rónán, Colm på fløjte og Rossa på percussion. Desuden Dee Armstrong, fiddle, James Mahon, uilleanpipes, Brian Hogan, bas, Seanán Brennan, guitar, og Dave Hingerty, trommer. En oktet med herligt mange nuancer.

Dustbowl Revival

De tre amerikanske nyheder er meget forskellige. Jim Lauderdale på 66 er ”sangskrivernes sangskriver” med 34 albums under bæltet (foreløbig) – det første solo, ”Planet of Love” fra 1991 og det seneste ”Game Changer” fra 2022. Han har vundet Grammys og Americana Music Association’s Wagonmaster Award og har blandt mange store stjerner som Loretta Lynn, Emmylou Harris, George Jones og Lucinda Williams. Forvent et fedt udvalg af country, americana, bluegrass og blues.

Mere vilde er nok Tejon Street Corner Thieves. (øverste foto) Bandet kommer fra Colorado Springs og blev dannet i 2013. De spillede på gaden og på diverse mindre steder, og der gik ikke lang tid, før publikum og medier fik øje på dem. Deres miks af americana, folk, bluegrass og blues tilsat outlaw-attitude og “trash-grass”-stemning faldt i manges smag. Blandt modtagne priser er ”Best original Bands” i 2018 fra en lokal avis. Tejon Street Corner Thieves fik stor mediedækning, da de under coronapandemien turnerede rundt i en gammel skolebus og spillede koncerter i sikker afstand fra publikum. Seneste album er “Thick As Thieves” fra 2022. I 2022 spillede det intense band bl.a. for canadiske The Dead South, som også kommer til TF i år.

Dustbowl Revival kommer for tredje gang med deres bluegrass, swing, hot jazz, blues, soul og New Orleans-funk i en opdateret udgave. I front er guitarist og sanger Zach Lupetin og sangerinde Lashon Halley, som har erstattet Liz Beebe. Bandet vælter kærlighed til den amerikanske rootsmusik ud over scenekanten til lyden af guitar, mandolin, ukulele, vaskebræt, violin, trompet og diverse andre instrumenter. De kommer fra Venice Beach i Los Angeles og fandt sammen i 2007 omkring stringband- og brassband-traditioner og fik hurtigt skabt sig et navn. Dustbowl Revivals seneste studiealbum fra 2020 er “Is It You, Is It Me”. Det er det.

Engelske Roo Panes er sandsynligvis den eneste folkesanger, der har været model i det internationale modemagasin Vogue og været model for modehuset Burberry. Det gav ham mulighed for at kanalisere sine sange ud via Burberry Acoustic, som er modehusets særlige initiativ for britiske upcoming-sangskrivere (godt gået). Roo Panes har udgivet sine sange siden 2014, hvor han debuterede med albummet “Little Giant”.

Det blev fulgt af en række EP’er og albums, og det seneste er “The Summer Isles” fra marts 2023. Han spiller 12-strenget guitar og er blevet betegnet som en klassisk singer-songwriter a la Donovan. Bob Dylan og Nick Drake er også inspirationer, og han er fra en kunstnerisk familie, så mon ikke han bliver et nyt spændende bekendtskab i Tønder.

Kristian Bach

Den danske og meget levende folkroots-scene har både godt greb om rødderne og går samtidig mange individuelle veje. Trioen Twang har siden 2014 arbejdet sig støt fremad med personlige fortolkninger af amerikansk folkemusik. Bevæbnet med akustisk guitar, kontrabas, violin, banjo og tre vokaler tager Twang fat på traditionerne og tilfører alt muligt oveni, bl.a. jazz, hiphop, melankoli, humor, satire med mere i egne kompositioner og med folktrad- klassikere. På scenen skiftes de gerne til at spille diverse instrumenter, og det skaber endnu mere liv og løjer. Twang består af Thyge Van Dassen, violin, vokal, Spencer Gross, guitar, kontrabas, vokal, og Peter Banks, banjo, kontrabas og vokal.

Sidst, men bestemt ikke mindst skal vi også opleve den 39-årige sanger/sangskriver Kristian Bach, som i 2022 modtog prisen “Årets Helge”, og opmærksomheden på ham har i det hele taget været støt stigende i årevis. Hans seneste album, Shunuata”, er fra januar 2023). Tilbage i 2017 udkom debutalbummet “Første Trin”, hvorfra blandt andre sangen “Mod til at gøre det bedre” slog godt an. Før det vandt han i 2016 Frie Skolers Lærerforenings konkurrence om at skrive deres officielle sang med sangen “Allerbedst sammen”, og han er selv uddannet musiklærer fra Den frie Lærerskole i Ollerup. Med rødderne i folk og country og ærlige, personlige sange er han stærkt på vej frem.

Kila