Da den unge sangerinde Niamh (udtales Niaf) Ni Charra dimitterede fra Colaiste Stiofain Naofa i Cork efter at have fulgt musikundervisningen, blev hun den første nogensinde, der fik udmærkelse i alle fag, og det betød også at hun fik titlen ”Årets musiker”. Senere blev det den hæderfulde titel ”Best traditional music act” i 2007, og hendes første album, der udkom samme år ” Sugach Samh/ Happy Out” var det eneste irske folkemusik-album, der kom på anerkendte Mojo’s Top-10 dette år.

Niamh Ni Charra har rejst verden rundt i otte år som solist sammen med ”Riverdance” ensemblet. Hun har også turneret med Carlos Nunez, og sammen med hans band har hun tidligere været i Danmark, da de har spillet i Tønder. Da hun besøgte Danmark i december var det således hendes første turne i landet som frontfigur.

Hvornår begyndte du at spille?

”Jeg begyndte at spille, da jeg var fire år. Jeg prøvede at spille på ”irsk sækkepibe – uilleann pipes”, men da jeg var ret lille var det svært, så “julemanden” bestemte det år, at jeg skulle have en concertina i stedet for. Og så udviklede det sig, og få år efter begyndte jeg også at spille violin.

Hvilken slags musik spillede du?

“Jeg spillede traditionel folkemusik. Og jeg fik ikke megen undervisning i skolen eller i fritiden, da det bedste ved folkemusik er, at man skal lytte og lære af andre, og sidde og spille sammen. Og derfor er der stadig mange irske musikere, der ikke kan noder, men spiller efter gehør. Så jeg er først og fremmest traditionel irsk musiker og ikke sanger.”

Når du synger er det ofte på gælisk, hvad betyder det for dig?

“Gælisk er meget tæt forbundet med irsk musik, og jeg vil gerne være med til at bevare sproget. Der er mange sange, som er på gælisk, og som kan være svære at oversætte.”

Hvad inspirerer dig mest?

“Jeg tror, at traditioner og rødder betyder mest for mig, og man må aldrig glemme, hvor man kommer fra. Men jeg rejser meget og hører meget forskellig folkemusik som jeg også blvier inspireret af, men desværre har jeg været i Danmark for kort tid til, at nå at høre dansk folkemusik.

Når du engang imellem er hjemme, hvad foretager du dig så?

“Da jeg rejste med Riverdance, hvor vi var væk i meget lange perioder, sommetider i op til et halvt år. Så når jeg kom hjem fra de lange ture, blev jeg altid syg, som en slags reaktion på omvæltningen. Så jeg indlogerede mig altid hos mine forældre en uges tid, og blev så plejet og passet. Men når jeg var frisk igen, så mødtes jeg med musikere og venner, som jeg ikke havde set længe, og ellers bare slappede af, indtil jeg begyndte at arbejde på næste projekt, altså når jeg har fået tømt kufferten og fyldt køleskabet. Men nu til dags, når jeg kommer hjem efter en turne, nyder jeg at være alene. Men jeg bliver hurtig klar igen, og forbereder nye projekter, for jeg kan stadig godt lide at rejse.”

Hvad betyder de priser du har fået for dig?

“Det betyder meget at få anerkendelse, som man kan bruge som en slags cv. Så er det nemmere at fremvise, hvad man kan.”

Hvad med fremtiden, ambitioner?

“For mig er det vigtigste, at være glad, møde musikere med mange forskellige baggrunde, måske indspille musik med andre og opleve noget. Efter nytår skal jeg i studiet og spille baskisk musik. Det er ikke så meget for at udgive noget, men mere en akademisk ting. Jeg har været på turne med baskiske musikere før, og har sammenlignet irsk og baskisk musik, da der er en del lighedspunkter.”

Hvad har været højdepunktet i din karriere indtil nu?

“Det første var da jeg vandt det irske “mesterskab” i concertina. Et andet var da jeg var 11 år, og repræsenterede Irland på en folkemusikfestival med en lokal gruppe. Og så har tiden med Riverdance været fantastisk. Og senest har det, at udgive mine egne cd’er været spændende.”

Det er kun få måneder siden, at Niamh Ni Charra udgav sit andet album “Súgach Sámh/ Happy Out”, og der var flere af de nye kompositioner, der blev præsenteret på hendes Danmarks-turne, hvor hun havde følgeskab af Matt Griffin på guitar og Cathall King på fløjte. Og på traditionel irsk vis, så er det en blanding af sagtmodige og gribende melodier mixet med friske ballader, og alle introduceret med små fortællinger og historier. Så de populære irske traditoner bliver håndhævet på smukkeste vis.

 

www.niamhnicharra.com