Denne estiske harmonikaspiller er måske allerede kendt af nogle danskere: Hun har udover sin bachelor fra konservatoriet i Estland en Nordisk master fra Sibelius Akademiet i Helsinki, og hun optrådte i 2024 på Godtfolk Festival i trioen Alterne (DK/EST/BE).

Maimu Jögeda er inspireret af især sit eget lands traditionelle folkemusik, men også hvad hun i øvrigt er stødt på under sine folkemusikalske studier i Skandinavien og Finland. Hun har f.eks. komponeret Maimu’s sønderhoning, en Sextur og en Halling, som alle er med på albummet.

Bortset fra et par traditionelle sange er alle titler komponeret af Jögeda selv. Hun spiller på en såkaldt free bass akkordeon, som er kendetegnet ved, at man med venstre hånd spiller på rækker af knapper med enkelte toner, ikke fulde dur- og molakkorder mv. som på en almindelig harmonika.

Instrumentet er tilmed indrettet sådan, at bastonerne forekommer i flere oktaver. De kan således være betydeligt dybere end normalt, og som på et klaver kan der opbygges enhver tænkelig akkord. Harmonikaspillere kender måske til den russiske harmonika bayan, som også har meget dybe toner på grund af lignende registreringsmuligheder.

Med et sådant instrument kan musikken blive magisk og næsten overnaturlig. Det medvirker hertil, at Jögedas kompositioner fremstår frit fabulerende med lange serier af dissonanser – som ellers normalt kun høres i forholdsvis langhåret jazzmusik. Klangene leveres præcist, så man aldrig tvivler på, at de netop er meningen, og kompositionerne er hver for sig små historier eller ligefrem eventyr, som yderligere dramatiseres lejlighedsvis af en stomp-box.

Albummet er inspireret af kintsugi, et japansk håndværk, hvor skåret porcelæn repareres med lak, blandet med guld-, sølv- eller platinstøv, og herved bliver endnu smukkere og endnu mere værdifuldt. Jögedas musik er således en reflekteret samling af uperfekte fragmenter af landskaber, danse og traditioner fra Norden. Angiveligt gælder det tilmed for os, at livets små sprækker og uperfektheder gør os til hele mennesker … smukkere og mere værdifulde!

Der er lagt mange kræfter og megen erfaring i dette smukke album, og forhåbentlig får Maimu Jögeda også i fremtiden mulighed for at spille her i Danmark.

Note: (Det gør hun bl.a. sammen med dreamfolk-trioen Alterne, som helt sikkert turnerer her. Hun er som nævnt med i den dansk-belgiske og altså estiske trio med Ida Marie Jessen på vokal/violin/kantele og Oscar Beerten på violin/viola//guitar og hardangerfele. Trioen udsendte tidligt sidste år deres første CD, som blev anmeldt meget positivt her på rootszone.dk