to duoerTo duoer, hver for sig eller sammen, fra hhv. Canada, Sverige, Danmark og Norge var, hvad publikum kunne opleve på Gyngen i Århus tirsdag aften.

Duoen med fransk-canadiske David Boulanger og danske Maja Kjær Jacobsen gav en dobbelt koncert med svenske Jens Ulvsand og dansk/norske Jullie Hjetland. De to par komplementerede hinanden på glimrende vis og forstod at udnytte hinandens styrker i de fælles numre.

Efter en lidt usikker start (på grund af drilske lydproblemer) lagde de fire musikere ud med et par melankolske numre. Efter at begyndervanskelighederne hurtigt blev overvundet, kom der god gang i koncerten med en melodi af Maja Kjær om ”tvangsægteskaber”. Jullie Hjetland og Jens Ulvsand fortsatte med en Cornelis Vreeswijk-vise fra parrets nye album, mens Maja & David gav et nummer. Især det andet var med temposkifte, hvor David brugte fødderne energisk i den typiske fransk-canadadiske måde at steppe/trampe på, også kaldet podorythmie. Det på trods af at han tilsyneladende med stor lethed spillede violin samtidigt.

David Boulanger

David Boulanger

Maja Kjær sang en vise, inden Jullie Hjetland tog over med autoharpen, som hun brugte både med strengeleg, men også som rytmeboks med en helt speciel lyd til følge. Jens Ulvsands bouzoukispil kom rigtigt til sin ret i et nummer, der ifølge Jullie Hjetland havde et meget kedeligt emne, nemlig en madplan for en uge med absolut triste menuer. Hun betegnede også melodien som en norsk lambada, så helt kedeligt blev det ikke. Det var ikke mindst hendes store fortjeneste både i dette nummer men også i flere andre, hvor hun med sin fantastiske stemmepragt legede sig livligt gennem melodierne. Hendes store sprogøre kom til sin fulde ret, da hun på tre dage havde lært at synge en sang på fransk, så det i lytternes ører lød perfekt. Jullie Hjetland er jo i forvejen kendt for at kunne synge på syv forskellige nordiske sprog.

Maja & David gav et par flotte numre med melodier fra en nodebog fundet i den lille hyggelige landsby Boes, der er kendt for stråtag og bindingsværkshuse, men kunne også præsenterer en ny komposition med amerikanske aner. Ellers var der et par festlige melodier fra Quebec, hvor David er hjemmehørende. Parret supplerede hinanden fint på violiner, og så gav Maja også et nummer på hardangerfelen. Det var en spændende sammensætning af to forskellige duoer og fire musikere, der harmonisk passede glimrende sammen. Med både traditionelle melodier, men også forfriskende nyskabelser tilsat gode historier, kunne man fornemme glæden ved samspillet mellem de to veloplagte og charmerende duoer, som vi kommer til at høre mere til.

Jullie Hjetland

Jullie Hjetland

Jullie Hjetland fortalte: “Vi regner med at fortsætte samarbejdet, når vi har lejlighed til det. Og vi er også klar til at indspille en cd. For det er dejligt, at skulle vælge mellem vores repertoire, hvad vi skal spille hver for sig og sammen på albummet. Men først skal vi lige spille live et par steder, og så skal vi til en vinterfestival i Sverige, hvor vi dog kun skal spille et sæt sammen og så et nummer hver.”

 

http://www.majandavid.com/

http://julliehjetland.dk/

https://da-dk.facebook.com/jens.ulvsand

https://da-dk.facebook.com/majakjaerjacobsendavidboulanger