Exlibris har udgivet disse to albums for nylig: Mette Marckmann & Trilleband Live: ”Trilles uforglemmelige sange” (optaget i Aarhus Musikteater) og ”De største sange” med Halfdanskerne. Det er to vigtige albums, dog først og fremmest for det (store) publikum, som begge bands givetvis har. For jeg tror, at de begge fungerer langt bedre i en livesammenhæng end ”på plade”. Jo, Trilleband er live, hvad man egentlig ikke fornemmer så meget, men jeg tænker mere på den særlige stemning, som opstår, når man selv er til stede i øjeblikket, og albummet bliver et kært genhør.

EXLCD30183Begge bands består af fremragende musikere. Både de tre ”Halfdanskere” og de garvede musikere, der spiller sammen med dem og op til den glimrende sangerinde Mette Marckmann: Mads Vinding på bas, Ole Fick på guitar og Øyvind Ougaard på klaver. Marckmann har været vild med Trilles sange, siden hun var 12 år, og hun satte i 2006 Trille-cabareten ”Et lille lys i mørket op”. Siden gav Trille selv grønt lys for, at bandet på fornem vis videregiver hendes sange, og de er sangskatte, som mange holder af. Nu og da lyder Marckmann næsten som Trille, i al fald i mine ører – måske fordi jeg ikke selv var inkarneret lytter dengang for længe siden. Men jeg underkender ikke hendes betydning som sangskriver og som ikon langt ud over på den danske folk-scene. Jeg synes, at der er (for) mange langsomme sange på dette album, men meget sympatisk og dygtigt er det, og især ”Halvmånetid” var et skønt genhør.

Halfdanskerne har ligeledes fundet en egen niche. Med Mads Westfall på guitar og sang, Lars Grand på harmonika, sang og kor og Rasmus Vennevold på kontrabas fortolker de ikke mindst den folkekære digter, som udgør halvdelen af det finurlige bandnavn: Halfdan Rasmussen – med musik her af hhv. Robert Norman og Mogens Jermiin Nissen. De fortolker også Benny Andersen/Poul Dissing, Sigfred Pedersen/Niels Clemmesen, Frank Jæger/Tony Vejslev og Piet Hein.

Det er også meget sympatisk, og igen vil jeg medgive, at kombinationen af disse elskede sange og meget kompetente musikere garanterer fungerer fint i en livesammenhæng. ”De største sange” er et godt visitkort for Halfdanskerne, som mange i deres publikum vil ønske sig med hjem for at mindes en god aften. Men når man hører skiven hjemme i stuen, kan det ikke undgå at ”springe i ørerne”, at de ikke tilfører disse fantastiske sange noget. Det er umuligt at gøre dem bedre, ganske enkelt, især Benny Andersen og naturligvis helt unikke Povl Dissing. Det er nærmest modigt, at de tør. Men Rosalina og Svantes lykkelige dag, de tilhører på alle måde det gamle makkerpar. Westfall har en god stemme, men har tendens til at være lidt overdrevet jovial i sin måde at synge på, men indimellem rammer han noget, f.eks. på ”Noget om at ærgre sig”. Jeres kernepublikum vil ikke ærgre sig over ”De største sange”.

http://www.mettemarckmann.dk/

http://www.halfdanskerne.dk/