Tre violinister fra tre lande med tre forskellige stilarter. Det er Nordic Fiddlers.

The Nordic Fiddlers Bloc

De tre spillemænd, Anders Hall fra Sverige, norske Olav Luksengård Mjelva og Kevin Henderson fra Shetland blev for fire år siden enige om at forene deres forskellige musikalske traditioner på opfordring af Anders Hall. Og det er lykkedes 100procent med konstellationen Nordic Fiddlers.

Deres tre forskellige stilarter er blevet forenet i et meget varieret sæt med en helt speciel lyd. Med  friske høje toner fra Olav Mjelvas Hardanger-violin suppleret med dybe lyde fra Anders Halls bratsch og Kevin Hendersons violin. Sidstnævnte har jo også fået inspiration fra det norske, da han er bosiddende i Kragerø sammen med sin kæreste Annika Westgård, som også spiller Hardanger-felen.

Under koncerten sagde Kevin Henderson på et tidspunkt med et glimt i øjet: ”Jeg håber, I kan forstår mig, for jeg har somme tider svært ved at forstå mig selv!” Med henvisning til et sprogligt mix af norske, svenske og engelske/skotske gloser med shetlandsk accent.

På trioens repertoire stod reels og polskaer fra Shetland, en meget smuk melodi med grønlandsk islæt ”Da Greenland Mans Tune”, som oprindelig er kommet til Shetland med en eskimo. Kevin Henderson havde også komponeret en frisk, lystig melodi til sin tidligere kæreste fra fødeøerne, Jenna Reid, som meget passende havde fået titlen ”Jenna Reid of Quarff”, da hun er fra den lille by Quarff.

Anders Hall præsenterede ”forbudt musik” fra Sverige fra omkring 1920 med ”27th Birthday Plattgympa”. Det sidste ord med henvisning til en særlig polkavariation, som betød, at det blev forbudt at danse på den specielle måde (med tæt vrikken for og baglæns – se foto)

Kevin Henderson og Anders Hall i øm danseakt. Fotos: Per Dyrholm

Vi fik et musikalsk eventyr, om en dreng, der gik i skoven og mødte en trold – levende og humoristisk fortalt af Anders Hall med musikledsagelse af trioen. Den smukke, norske ”Fjëllvåk” med undertitlen ”Mountain Bird”, hvor de to skandinaviske spillemænd med et drillende smil på læben fortalte om Kevin Hendersons passion med at stå tidligt op og studerer fugle, uanset hvor de er i verden. Men shetlænderen replicerede kort, at det var fordi Olav og Anders er så kedelige at være på turné med.

Ellers svingede musikken mellem traditionelle kompositioner og enkelte andre, men i Nordic Fiddlers eget arrangement. Så stod den ellers på valse og polkaer igen dynamisk afviklet i forskellige varianter og tempi, men alligevel så traditionerne også bliver bevaret.
http://thenordicfiddlersbloc.com/