To dage med fire koncerter og begge dage i Folk Spot Denmark-regi afslørede en stor bredde og variation med dansk og nordisk musik. Hver koncert varede omkring en halv time, hvor musikerne på den forholdsvise korte tid gav prøver på deres repertoire. Det kan forhåbentlig give koncerter i udlandet, for der var som tidligere inviteret gæster fra branchen: Projektansvarlige Rasmus Wehner fortalte til rootszone.dk:

”Her er 35 deltagere fra 10 forskellige lande – Norge, Sverige, Tyskland, Polen, Holland, Belgien, Skotland, England, USA og Canada. Det er folk fra trykte og elektroniske medier, radiofolk, nationale og lokale musikarrangører, bookere og festivalansvarlige, så der er mange muligheder for at vise sig frem. Samarbejdet mellem Spot Festival og Tønder Festival om arrangementet regner jeg med at fortsætte, så vi også næste år kan præsentere dansk musik i høj klasse for de delegerede”.

De inviterede, udenlandske deltagere kunne foruden at høre de otte koncerter møde musikerne, og skabe direkte kontakter, som altså gerne skal udmunde i øget efterspørgsel på de danske musikere.

World on a string

World on a string

Meget passende lagde Det Yderste Hav (Øverste foto) fra Fanø ud fredag eftermiddag, da Klubteltet lå lige ved siden af ”Lille Fanø”- området. Her var traditionerne og historien en vigtig del af bandets dna. Med stor respekt for minder og med stolthed sang og spillede de gamle sange og melodier, for trioen med Peter Uhrbrand, Jørgen Bjørslev og Jeppe Brixvold bevarer øens kultur på allerbedste vis. Selvfølgelig blev det også til en Sønderhoning eller to – dansemelodier, der forbindes med Fanø, hvor de ældste melodier kan dateres tilbage til 1700-tallet.

Man kommer langt omkring genremæssigt med World On A String. Kvartetten med violinist Bjarke Falgren, John Sund på guitar, Mirwais Fedai på tabla og slagtøj og kontrabassisten Morten Lundsby spiller instrumentalmusik med elementer fra jazz, klassisk, verdensmusik og traditionelle nordiske toner. Bandet begyndte for 14 år siden og spiller original musik i deres helt egen stil og behersker elegant deres instrumenter.

Julie Alapnes

Julie Alapnes

Norske Julie Alapnes vandt mange hjerter med sin stille og rolige optræden, hvor hun præsenterede melankolske toner vekslende med mere muntre dansemelodier og polskaer. Med sig på scenen havde den unge violinist sin partner fra privatlivet Halvard Rundberg, der foruden at spille på guitar også trakterede et bærbart harmonium. Julie Alapnes har spillet violin, fra hun var fem år gammel. Hun har fået mange priser og forstår at formidle sin musik ud til publikum med sin tilstedeværelse og udstråling.

Fjerde band på scenen var Andreas Tophøj & Rune Barslund på hhv. violin og harmonika. Det blev en koncert, hvor de to musikere præsenterede et varieret sæt med både smukke, stilfærdige melodier og hidsige polkaer.  Duoen er tro mod de hjemlige traditioner, men formår også at forny folkemusikken med kompositioner, hvor der er indflydelse og afsmitning fra den nordiske og keltiske musiktradition.

Man kan høre eller genhøre nogle af koncerterne på: https://radiofolk.dk/folk-live/?sp=10389

Andreas Tophøj & Rune Barslund

Andreas Tophøj & Rune Barslund