For fjerde gang blev der afholdt festival i den lille landsby Træden, 21 kilometer nordvest for Horsens ifølge Wikipedia, som oplyser, at der er 200 indbyggere. Så det er lidt imponerende med over 100 deltagere til festivalen. Der er også stor støtte fra de lokale, som sørger for servering af kaffe, brød og flere lækre måltider under festivalen til rimelige priser.

Sylfide

Koncerterne afholdes skiftevis i kirken, som er beliggende højt placeret på Trimmelbanken, der nævnes første gang i 1524, og så i byens forsamlingshus. Her er plads til godt 100 publikummer, og begge steder var der fyldt til de første koncerter.

Sidste års modtager af Årets Helge og af to DMA Folk Awards, Sylfide, åbnede festivalen i kirken. Man har den tradition, at der før hver koncert skal være en fællessang, og det skal være den optrædende musiker, som skal vælge en sang. Sylfide havde utraditionelt valgt en sang på latin! Heldigvis fik vi udleveret kopier af teksten.

Sylfide

Sylfide bruger en del effektfulde elektroniske hjælpemidler, og første nummer blev indledt med klokkespil, som jo passede fint til spillestedet. Det gled efterhånden over i harpespil fra den dygtige unge musiker, der også synger til de fleste af sine numre. Hun præsenterede en middelalderballade om Dronning Dagmar, hvor hun via elektronikken fik følgeskab af en sanger fra Færøerne, som sang på sit modersmål. Derefter fulgte en ballade, og så blev koncerten afsluttet med en anderledes udgave af Thøger Larsens ”Danmark nu blunder den lyse nat”. Igen med flere effekter, som demonstrerede Sylfides store bredde, skønne stemme og ikke mindst harpespil.

Efter koncerten begiver publikum sig til forsamlingshuset ca. fem minutters gang fra kirken. Man passerer Petroleumsstræde, Bakkegården højt beliggende på byens hovedgade, forbi Den Gamle Smedje og kommer så forbi Træden Badehotel. Det har tre værelser til udlejning med bl.a. badekåber til fri afbenyttelse, når man skal dele bad og toilet med de øvrige beboere. Så ses den lille blinde vej Gyden på modsatte side og så byens offentlige transportmulighed med bus nummer 518’s stoppesteder på begge sider af vejen. Og så er man fremme ved byens samlingssted.

Ida Wenøe

Den ene af festivalarrangørerne stod klar med sit band. (øverste foto) Nemlig Ida Wenøe på guitar og vokal. Hun havde Hal Parfitt-Murray på violin, Frederik Mensink på kontrabas og på fløjte og kor engelske Samantha Whates, der ligesom Ida Wenøe er sanger og sangskriver.

Det blev især numre fra Ida Wenøes seneste cd ”Undersea”, som udkom i efteråret, der stod på sætlisten. Mange fine numre med både følsomhed og dybde, måske især numrene ”The Lighthouse” og ”With The Wind” skilte sig ud. Samt det lidt ældre nummer ”Echoes” som en flot afslutning på den første koncert i forsamlingshuset, hvor salen var proppet til sidste plads.

Men så må man desværre vente to år, til der igen er festival i landsbyen Træden!