majadavid

En af de gode historier i folkemusikkens flerfarvede verden er det både musikalske og amourøse makkerskab mellem den danske violinist Maja Kjær Jacobsen og den tilsvarende canadiske David Boulanger fra den fransktalende Quebec-provins. Sidstnævnte tjener sit daglige brød i det formidable La Bottine Souriante, men har også valgt at afsætte tid til et musikalsk sideprojekt med sin udkårne. De to var udset til at åbne Strib Vinterfestival i Hal 2.

Allerede de første toner viste nogle interessante muligheder i et sådant makkerskab på tværs af traditioner. Det indledende danske stykke blev fremført med de to musikere på skift i den melodiførende hovedrolle, og det åbenbaredes, hvordan forskellige traditioner tolker de samme melodilinjer. Så var nogle af vitaminerne i det samarbejde præsenteret.

majaVirtuost er et stort ord, men vi kom derop omkring. Det var to mere end kapable fiolbetvingere, vi havde med at gøre den fredag aften. Det indtryk blev ikke sløret af, at Maja også præsenterede os for sin kunnen på den traditionelle norske hardingfele, dette ”djævelens instrument” med sine magisk medklingende strenge. Man kan kun have en vis forståelse for, at Guds børn i de norske dale og fjelde før i tiden tildelte instrumentet den førnævnte betegnelse.

Det er en krævende udfordring at sætte sig på scenen med blot to violiner, men dels gjorde Maja & Davids veludviklede kompetencer deres til at kapere en stor del af udfordringen, og dels mestrede de endnu et par musikalske elementer. Majas fremførelse af et par traditionelle sange fra sin midtjyske hjemstavn var et særdeles charmerende indslag. Med hendes smukke og lidt sarte stemme kom sangene til at fremstå både oprigtige og velmente.

david

Fotos: Per Dyrholm

En ganske anden effekt havde Davids benarbejde på fodbrættet, et specielt traditionelt rytmisk element i Quebec-traditionen. Når begge buer dansede på strengene, og David fik gang i bentøjet, var der umiddelbart ingen grund til at fylde scenen med akkompagnerende musikere. Så swingede duoen vitalt og appellerende.

Vi fik nu ikke den fornøjelse i så vældig grad. Hovedvægten var lagt på den danske del af repertoiret, herunder bl.a. på Majas egne fine kompositioner, men Davids gnistrende spil på sin egen musikalske dialekt tilførte løbende de fælles udladninger et ekstra skud vitalitet – og charmen ved introduktionerne på en blanding af dansk og engelsk med fransk accent var en dejlig varm indpakning. Denne tværtraditionelle duo er et anderledes og voldsomt velkomment bidrag til understregning af kolorismen og diversiteten på både den danske og internationale folkemusikscene.

 http://www.majandavid.com/music.html