En refleksion over begrebet “den ægte vare i musikken”.

Jimi Hendrix udtalte en gang: “Musik er et universelt transportmiddel, der kan flytte stemninger og følelser”. Dét fik jeg virkelig at føle ved en koncert med den færøske troubadour Stanley Samuelsen på Den nordatlantiske Brygge i København.

Jeg forstår ikke færøsk, men det gør ikke noget, at sproget er udenlandsk, når musikken er i orden – og det er den, når den bliver leveret af Stanley Samuelsen.

Samtidig gjorde han et godt nummer ud af at forklare på dansk, hvad sangene handler om.

I den forbindelse bør jeg nævne, at det er længe siden, jeg har været til en “rigtig” koncert – ment på den måde, at de ca. 200 mennesker,som havde trodset X-Factor og var til stede, holdt deres kaje og koncentrerede sig om det, der foregik på scenen. Det i sig selv var en stor fornøjelse.

Først var Stanley Samuelsen alene med sin guitar. Han gav nogle smukke ballader og forklarede, at det, vi overvejende ville komme til at høre i løbet af aftenen, var gamle færøske digte, som han har sat musik til.

Efter en række sange, kom hans datter Astrid Samuelsen på scenen. Overvejende supportede hun sin far med rytmeguitar og lagde anden stemme til nogle af sangene, men hun sang også et par numre solo.Efter en pause gav Samuelsen igen et par numre selv, hvorefter han inviterede en strygeduo på scenen, Andreas Restorff på cello og Peter Steensgaard på violin.

Samuelsens meget veldefinerede fingerspil flettet sammen med strygere bliver til små, perfekte mesterværker, som formår at transportere den rette stemning direkte ind i hjertet på tilhørerne. Det er her det universelle transportmiddel for følelse og stemning træder i karakter og får det hele til at gå op i en helhed.

Alt i alt en fantastisk, musikalsk oplevelse, der gjorde, at jeg forlod Den nordatlantiske Brygge med en indre ro og glæde over at have valgt Stanley Samuelsens koncert fremfor X-Factor – thi den ægte vare er der, intet der kan slå.

http://www.stanleysamuelsen.dk/index.htm

Af Flemming Hjøllund