jefsen - samuelsenStanley Samuelsen fik sin første guitar i 1963 og har været aktiv som musiker siden 1964, hvor han spillede i det lokale færøske band Silly Boys. Og siden har karrieren ikke været så dum endda. Det er blevet til ikke mindre end 58 sange fordelt på seks albums fra troubadouren fra den lille bygd Fuglefjord.

Den 63-årige sanger og sangskriver har blandt andet fundet inspiration hos George Harrison, da denne altid havde en mening med sine tekster og samtidigt lavede meget smukke, matchende melodier. Men også digteren J.H.O. Djurhuus fra hjemlandet har været en vigtig inspirationskilde for Stanley Samuelsen, hvis musik og tekster kredser meget omkring naturen, ikke mindst respekten for den – og det er uanset, om færingen synger på sit modersmål, engelsk eller dansk.

På repertoiret har han stille, melankolske sange, ballader, viser, salmer og kærlighedssange. Men der er også blevet plads til en klassisk countrymelodi og sang på programmet, ligesom en Steve Earle-sang også har fundet vej til sætlisten foruden både en svensk og norsk vise.

samuelsen stanleyMen det er de smukke ballader, der er troubadourens varemærke. Eksempelvis sangen om den sidste gejrfugl, der om aftenen inden en kraftig storm satte sig på en fortøjningspæl på havet, da den ikke kunne flyve væk ligesom mange af sine artsfæller – og da det blev morgen, var den forsvundet, desværre for evigt. Fra albummet ”Alle hjertets sange” er den dejlige sang ”Stakkels Hjerte” og ikke mindst ”Sig at du vil med”, der også har undertitlen ”Når jeg bliver gammel”. Den har det hele, både en fin og iørefaldende melodi og ikke mindst en tekst, som maner til vemodig eftertænksomhed.

Titelmelodien fra det seneste album fra Stanley Samuelsen ”Oktober” fortæller om regn, rusk og efterår, som titlen jo også antyder, mens sangen ”Vetrarmorgun” (Vintermorgen) kommer gennem alle årstiderne på smukkeste vis. Ligesom i alle andre numre spillede Stanley Samuelsen akustisk guitar med elegante riffs ved koncerten på Musikhusets Cafescene, hvor han blev akkompagneret af bassisten Jens Jefsen, Han gav en ekstra dimension til de følsomme melodier, som uanset hvilket sprog, der blev sunget på, skabte et billede til digtene og fortællingerne, som Stanley Samuelsen fortolkede.

http://www.stanleysamuelsen.dk/