Søren Korshøjs velspillende kvartet gik på scenen i Viseteltet fredag aften d. 10. august, og et opmærksomt lyttende publikum fik masser af meningsfyldige tekster at tænke over i deres telte på campen. Her var bl.a. kommentarer til dagens migrantsituation, til den lave værdsættelse af kunstneriske udfoldelser, til det skæve Danmark og til den uundgåelige aldring, der – i bedste fald – gør os klogere på livet, men helt sikkert anderledes af udseende. Søren Korshøjs barnebarn havde – ganske udiplomatisk, men ærligt – bemærket, at bedstefar vist var ved at få ”sideskaldning”!
Kvartetten bestod af Søren Korshøj selv (guitar og sang), Perry Stenbäck (elguitar), Assi Roar (bas) og Jesper Pyskov (percussion). Stenbäck er en sand mester i stort set alt, hvad han griber fat i, og hans fine forsiringer affødte gang på gang kraftige klapsalver, men de øvrige musikere gjorde det nu også godt.
Blandt numrene denne aften var Korshøjs eget, ”Livstidselevator”, som iørefaldende og fængende fortæller historier om livets op- og nedture, fortalt til ham af en mand, han tilfældigt mødte på en bænk. ”Livstidselevator” lå i vinteren 2014 den maksimale tid på 15 uger på Dansktoppen på Danmarks Radios P5 og endte som ¬nummer 1. Et folkeligt gennembrud altså, men da Søren så åbnede kuverten med KODA-pengene for nummeret lå der – 160 kr.! Indsatsen står ikke mål med fortjenesten. Anne Grete Kamilles, festivalarrangør og Sørens kone, havde i fem måneder måttet tage arbejde i Grønland for at få det hele til at løbe rundt, og Søren selv arbejder ofte som lærervikar, fortalte han under koncerten. Så selv om man skriver gode sange og arrangerer fremragende festivaler, så det det næppe vejen til materiel rigdom og guld.
Personligt synes jeg nu, at Søren og Anne Grete skaber en rigdom, der er meget mere værd end mønter! MoPF er ganske enkelt en fremragende festival. Morten Alfred Høirup siger det meget rammende og præcist i sit Radiofolk-program.dk, ”Katten i Sækken”: Som noget ganske særligt mødes masser af børn, unge og gamle på den helt unikke Musik over Præstø Fjord-Festival, for her finder du bålpladser, kyssebænke, dansetræer, vikingemarked, sandkasser, salgsboder, workshops, sangkor, fællesmad, kædedans, Duplo-telt, cafemusik, folkemusikpriser, buskspil – og meget, meget mere.
Et andet af Korshøjs numre, der må have Dansktop-potentiale, er ”Lektier, Spejder og Sport”. Her fortælles historien om, hvordan en regelmæssig livsførelse og gode karakterer kan bane vejen til et liv i tryghed og velstand – dog ikke nødvendigvis et kreativt og lykkeligt liv. Nummeret var meget syng-med-egnet og gik rent ind hos publikum.
Smukkest af numrene fra koncerten synes jeg er ”Danernes Vang”, som fortæller om de folkevandringer, der bragte danerne netop til vort smørhul af et land. Nummeret stammer fra cd’en, ”Bladet fra Munden” (2008), men er mere aktuelt end nogensinde. Det var en fin og underfundig aften hos Lene Buch i Viseteltet.
Billeder: https://www.dropbox.com/sh/wh30nblhzqakkj6/AAApoiri-Es6gyZs8nBaSPSDa?dl=0