Tre nye danske sangskrivere var på torsdag aftens program på det intime spillested Kappelborg. Temaet for aftenens koncerter var ”Årets Helge”, som alle tre musikere har modtaget tidligere. Betingelsen for at kunne modtage prisen er, at ”musikeren skal ville sangskrivningen og musikken og have tekster, der er fortællende og med indhold”. Årets Helge gik i år til Andreas Laursen, der også spillede på Skagen Festival med sit band Laursen.

natasja lee

Natasja Lee Dickinson

Prisen blev indstiftet i 2014, da Helge Arildsø desværre døde alt for tidligt. Han gjorde et stort arbejde for at hjælpe unge musikere frem, og han havde gennem årene altid haft fokus på ungdommen i mange forskellige sammenhænge.

Jarl Jakobsen (øverste foto), der modtog prisen i 2017, lagde ud og fortalte gode historier med lune og humor mellem sangene. Han udgiver sit første album 12. juli digitalt, og han præsenterede flere numre herfra. Jarl Jakobsen har en rigtig god vokal, og hans tekster er både humoristiske og skarpe. Sange som Deadline og Himmerige gik rent ind, for det er sange om livet, som sangskriveren lever det. Selv om han i sine betragtninger konkluderede, at han har en ”fotografisk hukommelse, som dog forsvinder i ”Skag-baren” om lidt”!

Walther

Walther

Sidste års prismodtager var Natasja Lee Dickinson, Hun havde Hans Ole Madsen og Frank Borgaard med på scenen, og trioen gav en underholdende koncert om mange skæve eksistenser, som Natasja har mødt på sin vej. Grønlændere, beboerne på plejehjemmene og i det hele taget om livet, som det leves, når man ikke er født med en sølvske i munden. Et emne som Natasja behandler med stor respekt og empati i sine fine tekster og med sin flotte stemme, så man lytter til hende, uanset om det er i den meget sigende ’Det liv der leves’ eller den mere humoristiske ’En hund, en mand’.

Walther (Flemming Walther Andersen) fik prisen for tre år siden og fortalte lidt om Helge-prisen. Han konstaterede, at det var dejligt at være anerkendt som et talent i musikkens verden, når han nu ikke mere kunne være et talent i fodboldens verden. Walther forstår med sin underfundige ironi at give sine tekster humor og samtidig eftertænksomhed, lige fra den melankolske ’Illusion’ til den mere muntre ’Solskin til øen’, som han sang på denne aften, der af ham blev kaldt ”Alle Helges aften”!

Årets danske folkemusikpris gik til britiske Oysterband, der nu gennem 40 år har underholdt her i landet mange gange. De har aldrig været bange for at gå deres egne veje og prøve noget nyt uden at skele til, hvad der lige var oppe i tiden.