Det var som at træde ind i kulisserne på en westernfilm.

Der var cowboys og cowgirls i alle aldersgrupper, og selv om de ”voksne” nok var i overtal, så var der også børn og unge blandt publikum, og de var også i det til lejligheden ”korrekte” udstyr.

Således bar 90 procent cowboyhatte i en eller anden afskygning, og mange havde også støvler på trods det flotte vejr under festivalen. Ternede skjorter, sorte tætsiddende skindveste, jakker med frynser og selvfølgelig næsten alle i jeans. Desuden bar flere seksløbere, hvis skede var spændt fast med læderremme omkring lårene, så der manglede ikke noget. Og skulle man have suppleret sit udstyr var det også muligt i en af de mange boder, der var stillet op til lejligheden.

Country Festivalen der bliver afholdt i Indelukket i Silkeborg, er arrangeret af Scandinavian Country Club, der i år kunne fejre 25 års jubilæum, og det blev gjort med maner, med et flot program, hvor der foruden de mange udenlandske bands og solister, også var plads til nogle af de bedste danske countrybands.

Countrymusik er et vidt begreb, der dækker over alt fra den oprindelige folkemusik til nutidens country-pop/rock. Og netop den mere moderne udgave åbnede festivalen torsdag aften. Det tjekkiske band Country Sisters må siges at være country musikkens svar på Spice Girls. De seks smilende piger har check på koreografien og deres poppede udgave af country musikken gik rent ind hos et medlevende publikum. En gang imellem kan man være bange for at de nydelige unge kvinders synkrone hoftevrik og benspjæt kan fjerne fokus fra deres musikalske udfoldelser, måske især hos det mandlige publikum!

Men derefter kørte programmet på skinner, og ved den store scene var dansegulvet fyldt op, af såvel par som linedansere. Der var heller ikke brug for et stort sikkerhedsopbud af vagter ved scenen, selv om de verdenskendte amerikanske countrysangerinder Carlene Carter og Pam Tillis var på programmet. Der var kun en kvindelig vagt, og hun kunne fortælle, at det altid gik stille for sig, da festivalens publikum var glade og fredelige. Det vildeste der kunne ske, var at en cowboy eller cowgirl afleverede en rose til en af de optrædende. Og det fik de nu altid lov til, også selv om der skulle være torne på stilkene…

Festivalen har oparbejdet flere sympatiske traditioner. Der var bølge, men ikke som man kender det fra stadions ved sportsstævner eller fodboldkampe. Det var en anden slags bølge. På skråningen der omgiver scenen og tilskuerpladserne i Indelukket, stod en stor flok cowboys/girls fordelt hele vejen rundt. Og de affyrede deres seksløbere på skift i en ”bølge” først den ene vej og bagefter retur igen, før og efter hvert bands optræden.

En anden tradition er, at når et band/solist for første gang skal spille på festivalen, så rejser publikum sig og klapper af ”debutanten”, inden koncerten begynder. Og så har man et telt, hvor musikkerne efter deres optræden møder op og giver autografer, samt sælger diverse cd’er og merchandise.

Så selv om man ikke har udstyret i orden, så lyder musikken nok ens, og kan nydes i fulde drag i selskab med både cowboys og girls. Og så manglede der alligevel noget, for at western illusionen var helt autentisk. Der var ingen heste…

Silkeborg Country Festival, Indelukket, Silkeborg, 8.-10. august, 2010