Orkneys tomandsprojekt har spillet sammen i mere end 20 år som duo, mens de begge samtidig er aktive i Orkneys folk-bigband The Chair, der flere gange har spillet i Tønder. Duoens navn blev inspireret af en pubvært, da de to musikere begyndte at spille sammen. Han serverede ifølge dem ”Salt fish for tea”, og så lå navnet lige til højrebenet!

Der blev trommet med fingrene på bordene, klappet på lårene og stampet i gulvet da Douglas Montgomery på violin og guitarist Brian Cromarty slog tonerne an fra de nordskotske øer. De fleste af deres numre var inspireret af naturen og historierne fra de godt 70 øer. De lagde dog ud med et bluesnummer, og som de fortalte- var det et amerikansk-Orkney nummer, som blev efterfulgt at en stille sang fra det canadiske-Orkney!

Duoen varierede deres to sæt med instrumentale numre og numre, hvor Brian Cromarty stod for vokalen. Og en guitarstreng, der sprang, kunne ikke slå dem ud af stilen. Vi fik stille, melankolske sange og mere muntre ballader med temposkift. Det gennemgående tema var gode forholdsvis rolige numre, men når det var instrumentale sæt, blev de ofte afsluttet med meget energiske udladninger, og det hele blev krydret med underholdende historier om numrene.

Saltfishforty præsenterede mest deres egne kompositioner og udgav deres første album tilbage i 2003, og siden er det blevet til fem. Seneste udgivelse var i 2017, men duoen arbejder netop nu på et nyt album. Publikum blev præsenteret for et helt nyt nummer fra den kommende cd, som Brian Cromarty sagde, at Douglas Montgomery ikke kendte den endnu!

En velspillet koncert, som det var lykkedes for foreningen Roots Aarhus at få til byen mellem Saltfishfortys to koncerter på Fyn søndag og tirsdag. Det var en nydelse at lytte til de to sympatiske skotters to varierede sæt af både ældre og nyere numre.

Home