Uden at have sat mig rigtigt ind i tema eller medvirkende drog jeg forleden til den traditionsrige nytårskoncert med Aarhus Symfoniorkester. Det blev faktisk en stor oplevelse og tilmed på et par helt uventede områder. Brazz Brothers kan den 2. marts opleves ved en koncert i Skagen sammen med Povl Dissing, som de også tidligere har spillet sammen med, og Aalborg Symfoniorkester.

Pressefoto: Thomas Juul

Gennem de sidste år har Aarhus Symfoniorkesters nytårskoncerter været festlige og velspillede, omend på mange måder helt traditionelle. På rollelisten har været forskellige syngende solister. Der har også indgået en del underholdning, som for eksempel, da Sigurd Barret var en af solisterne.

Det viste sig, at Brazz Brothers ganske enkelt var ‘solisten’ i årets nytårskoncert. Brazz Brothers er et veritabelt jazzorkester, som holder til på øen Sula ud for Norges vestkyst. Musikerne er de tre brødre Jan Magne, Jarle (begge trompet/flygelhorn) og Helge (basun) Førde, de to brødre Runar (horn) og Stein Erik (tuba) Tafjord samt den noget yngre trommeslager og multipercussionist Kenneth Ekornes. De to hold brødre er mere eller mindre vokset op sammen, og alle seks er uddannede musikere og undervisere. Fra 1981 har de som orkester spillet ca. 3.500 koncerter sammen!

I sammenspil med Aarhus Symfoniorkester tog de alle seks opstilling foran symfoniorkestret, hvor de – i øvrigt uden en eneste node – spillede deres musik. Med deres egne arrangementer blev de akkompagneret loyalt og velklingende af symfoniorkestret, som åbenbarede både lyst og evner til at spille rytmisk. Mest overraskende var det, at der ikke medvirkede en dirigent. Sammenspillet blev undertiden holdt på sporet af små indsatser fra skiftende Brazz Brothers, men det var de store ørers aften, og det tilbagelænede sammenspil blev styret af rutine, øre og instinkt. Det var en stor oplevelse, og musikken blev både organisk og dynamisk. Da en af brødrene på et tidspunkt dristede sig til takstslagsdirektion af symfoniorkestret, fik han faktisk et noget kantet og uorganisk sammenspil ud af netop det!

Anledningen til denne anmeldelse er imidlertid en yderligere egenskab ved musikken: Hele første del af koncerten var med kompositioner af velkendte Benny Andersson og af Brazz Brothers selv med fremherskende elementer af traditionel norsk folkemusik: Bruremarsj, Halling, Mazurka mv. Norsk folkemusik i fusion med såvel jazz som klassisk musik. Det var overraskende spændende og lykkedes, fordi både Brazz Brothers samlet og komponisterne Jan Magne Førde og Helge Førde tydeligvis har et tæt forhold til såvel norsk traditionel musik som jazzmusik.

Anden del af koncerten var efter samme koncept, men her var inspirationskilden afrikansk musik og arrangøren Helge Førde.

Det blev en nytårskoncert med folkemusikalske kvaliteter, og det var jo ikke så ringe endda!